Od sto evra za sve do – sto evra za one koji se izjasne da ih žele

Biznis 24. apr 202019:13 > 19:23
Podeli:
Izvor: N1

Sto evra pomoći za sve - to je obećanje predsednika Srbije dato pre nekoliko nedelja. Sada, napravljena je, kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, "mala izmena". Izraz "svaki građanin" zamenio je "svaki građanin koji se izjasni da želi novac". Dok za penzionere i socijalno ugrožene nema promena - novac će, kako sada stvari stoje, sigurno dobiti.

Tu malu promenu, taj klik, uveli smo jer su se neki od vas, preko medija, neki od tajkuna, bunili kako im te pare ne trebaju pa da im olakšamo. Ja sam običan građanin i ja tih 100 evra neću uzeti. Ako je ljudima teško da okrenu telefon i kažu da im trebaju pare onda to govori o njima“, kazao je Vučić.

Sto evra početkom aprila obećao je i ministar finansija Siniša Mali, koji je tu meru nazvao „pokazateljem solidarnosti“.

Dok danas i ministar, poput predsednika, drugačije gleda na pojam „svi punoletni građani“.

„Zašto promena u proceduri? Pa videli ste i vi, već nedeljama traje kampanja, pojedinih tajkuna, da ne treba svi da dobiju 100 evra. Njima taj novac ne treba. A šta ćemo sa onima koji taj novac neće…Evo imamo sada priliku da to promenimo. Novac dobila svako, svako ko želi. Ko ne želi, neka se ne prijavljuje, hvala“, izjavio je Siniša Mali.

POVEZANE VESTI:

Dakle, od 15. maja, ukoliko vam je taj novac potreban, neophodno je „samo“, kako je to predsednik rekao, uraditi jedan klik.

Da te pare nisu njihove, pa da ih tako dele, već su pare poreskih obveznika, za N1 je rekao Milan Ćulibrk, urednik nedeljnika NIN. Kaže, tu problemima sa ovim odlukom nije kraj.

„Drugi problem te odluke je što se njome krši Ustav. Pravite dve vrste građana i svi građani bi pred Ustavom trebalo da budu ravnopravni, a ispašće da nisu. Neki moraju da se javljaju kol centru, neki ne moraju. Štaviše, oko milion i 900 hiljada stanovnika dobiće direktno novac na svoje račune. Oko četiri miliona građana, dakle, mora da pozove kol centar, pa to je besmisleno“, naglasio je Ćulibrk.

Zaključkom da odlučuju o patrama svih građana, slaže se i glumac Radoslav Milenković, koji je gostujući na N1 promenu odluke nazvao – cirkusom.

„Ja sam zapanjen smelošću ministra finansija da tako menja odluke objavljene u Službenom glasniku i čitavu stvar dodatno obesmišljava. Priča je sama po sebi cirkus, ali ovo razvrstavanje ko može da dobije, a naročito način da zoveš telefonom je ispod ivice dobrog ukusa. To su sve naše pare“, kazao je Milenković.

Rok za prijavu, za one koji žele novac, trajaće do 5. juna.