Nikolić: Koronavirus će deformisati ekonomsku sliku sveta

Biznis 23. apr 202014:01 > 14:07
Izvor: N1

Globalna pandemija koronavirusa deformisaće i ekonomsku sliku sveta, izjavila je urednica časopisa "Ekonometar" Radojka Nikolić na onlajn konferenciji u organizaciji Srpske asocijacije menadžera (SAM).

Ona je ukazala da dodatni problem predstavljaju najave da će se pandemija koronavirusa nastaviti u talasima i da će novi talasi uslediti do kraja godine, a tu su i najave novih opasnih virusa.

Sve to stvara veliku nesigurnost kod ljudi, koji prvo treba da brinu o svom zdravlja, pa onda o svom biznisu, naglasila je Radojka Nikolić.

Ona smatra da se država Srbija nije proslavila merama koje je preduzela za saniranje ekonomskih posledica epidemije.

Većina mera koje su i druge države preduzimale bile su usmerene da se spreči eksplozija nezaposlenosti.

Međutim, Radojka Nikolić ističe da je država definitivno morala da se opredeli za model smanjivanja poreza i doprinosa za preduzetnike, jer je taj model blagotvoran za razvoj preduzetništva i poslovanja, a na taj način se stimuliše i novo zapošljavanje.

Predsednik Saveta Fakuleta za ekonomiju, finansije i administraciju Goran Pitić naglasio je da nisu svi jednako pogođeni ovom epidemijom i da postoje biznisi koji će se relativno brzo oporaviti posle prestanka epidemije.

On je dodao da će sigurno doći do promena u poslovanju, više će se raditi od kuće, digitalno poslovanje će dobiti na značaju.

Pitić je pomenuo istraživanja koja pokazuju da 14 odsto kompanija u vremenima kriza i recesija ostvaruje bolje rezultate u odnosu na vreme pre krize. Govoreći o merama Vlade Srbije, Pitić smatra da one nisu bile najoptimalnije.

On naglašava da su one trebalo da budu primenjene selektivno, u skladu sa intenzitetom štete koje su pojedini sektori privrede pretrpeli.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.