Poslovi Infostud: Najveća potražnja za prodavcima, kasirima i dostavljačima

Biznis 13. apr 202012:28 > 13:01
Podeli:
Izvor: N1

Najmanji negativan uticaj epidemije koronavirusa na poslovanje u Srbiji zabeležen je kod industrija kao što su IT, roba široke potrošnje, farmacija, telekomunikacije i proizvodnja, a neke od njih imaju čak i povećan obim posla, istakao je za N1 Miloš Turinski sa sajta za zapošljavanje Poslovi Infostud, koji je sproveo istraživanje o uticaju koronavirusa na tržište rada. Kako je naveo naš sagovornik, u istraživanju je učestvovalo 3.200 ispitanika i 580 privrednih subjekata.

„Broj oglasa za posao pao je za čak 70 odsto, pa smo želeli da vidimo koja radna mesta se i dalje traže, a koje oblasti su privremeno, možda čak i trajno, stale sa zapošljavanjem. Među ljudima koji su već izgubili posao, 46 odsto je kao razlog navelo to što se firma privremeno zatvorila, a 37 odsto da je obim posla smanjena, 15 odsto usled „rezanja troškova firmi“ i nažalost tri odsto jer se firma trajno zatvorila“, rekao je Turinski.

Prema njegovim rečima, najviše su pogođeni ugostiteljstvo i turizam, potom trgovina koja se ne odnosi na prodaju osnovnih životnih namirnica, a zatim sektor transporta ljudi.

Radnici se više plaše virusa nego gubitka posla

„Radnike i dalje traže veliki trgovinski lanci i to za pozicije prodavaca i kasira, kao i benzinske pumpe koje traže točioce goriva. Kad je reč o transportu, u novonastalim okolnostima najveća potražnja je za kuririma, dostavljačima i vozačima B kategorije“, napomenuo je Turinski.

Na pitanje koliko je interesovanje za poslove koji se najviše traže, sagovornik N1 odgovorio je da za te pozicije postoji dovoljan broj zainteresovanih, dodajući da je povećana tražnja za svim poslovima koje se odnose na trgovinu.

Pitanja u istraživanju odnosila su se i na radnike koji su trenutno zaposleni.

„Pokušali smo da saznamo da li oni i dalje rade iz svojih kompanija ili ih je poslodavac poslao kući. Dobili smo podatak da je čak trideset odsto zaposlenih moralo da uzme godišnji odmor, plaćeno ili neplaćeno odsustvo“, naglasio je Turinski.

Zabrinutost da će izgubiti posao izrazilo je 40 odsto ispitanika, dok je 26 odsto ispitanika reklo da im je već smanjena zarada, a 38 odsto da će doći do smanjenja u narednom periodu. Ipak, kako kaže naš sagovornik, ispitanici su odgovorili da najveći strah nemaju od gubitka posla ili smanjenja plata, već od toga da se oni ili neko njima blizak ne zarazi koronavirusom.

Svaki treći zaposleni trenutno radi od kuće

„Ispitanicima smo postavili i pitanje da li posladavci primenjuju mere koje je preporučila Vlada Srbije, pa je tako njih 36 odsto reklo da moće da radi od kuće, a oni koji i dalje rade na svom radnom mestu kažu da je poslodavac primenio sve mere da bi ih zaštitio. Ipak, oko pet odsto ispitanika izjasnilo se da poslodavci i dalje nisu uveli dodatne mere za sprečavanje širenja zaraze.

Privredni subjekti koji su učestvovali u istraživanju saglasni su da kriza izazvana pandemijom koronavirusa u velikoj meri utiče na njihovo poslovanje.

„Devedeset odsto poslodavaca izjasnio se da je uticaj pandemije na njihovo poslovanje negativno. Najveći broj ispitanih istakao je da koronavirus negativno utiče na njihovo poslovanje (56 odsto), dok je kod 36 odsto umereno negativan. Kad je reč o vremenu potrebnom da se prevaziđu posledice krize, privrednici očekuju da će period oporavka trajati oko 19 meseci“, zaključio je Turinski.