MAT: Korona se nije odrazila na privredu, pravi efekti u martu i aprilu

Biznis 07. apr 202011:49 > 11:58
Podeli:
Izvor: N1

Prema statističkim podacima za februar 2020. godine, epidemija izazvana koronavirusom i njeno širenje još se u tom mesecu nije bitno odrazilo na našu privrednu aktivnost, ističe se u analizi autora ekonomskog biltena "Mesečne analize i trendovi".

Kako se naglašava, na početku 2020. godine nastavljen je intenzivan rast industrijske proizvodnje i to pokazuju kako međugodišnja upoređenja tako i praćenje tekućh tendencija. Kada je reč o industrijskoj proizvodnji, ona je u januaru 2020. međugodišnje bila povećana za 6,3 odsto, a proizvodnja prerađivačke industrije za 7,3 odsto.

U februaru je taj rast intenziviran – ukupna industrijska proizvodnja je u tom mesecu međugodišnje povećana za 7,6 odsto, a proizvodnja prerađivačke industrije za 8,6 odsto, tako da je i u periodu januar-februar rast povećan na, respektivnih, 7 odnosno 8 odsto.

Povećan međugodišnji rast proizvodnje kapitalnih proizvoda i dominantni udeo porasta uvoza kapitalnih proizvoda u pojačanju rasta ukupnog uvoza ukazuju na nastavak intenzivnog rasta investicione aktivnost, navodi se u najnovijem MAT.

I u januaru i u februaru ostvarene su dvocifrene međugodišnje stope rasta izvoza i uvoza. Ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene u prva dva meseca 2020. godine iznosila je 6,7 milijardi evra, ili 10,8 odsto više nego u istom periodu 2019.

U tome je izvoz vredeo 2,84 milijarde evra (11,5 odsto više) a uvoz 3,86 milijardi evra (10,3 odsto više). Tekući i međugodišnji rast potrošačkih cena u februaru ne odudara od onog koji je ostvarivan u januaru ove i u decembru prošle godine.

U januaru i februaru 2020. zabeležena je mesečna inflacija od po 0,6 odsto, te međugodišnja inflacija od 2 odsto, i od 1,9 odsto. Međutim, neki pokazatelji, kao što su redukcija dolaska turista, redukcija uvoza ruda metala te koksa i derivate nafte, redukcija tekuće dinamike izvoza, ukazuju na marginalne efekte pandemije, upozoravaju autori MAT.

Ona je na dinamiku privredne aktivnosti ozbiljnije delovala približno od sredine marta, pa će se već u podacima za mart pojaviti delimični efekti u aprilu će doći do punog ispoljavanja ovih efekata i ozbiljne redukcije privredne aktivnost, zaključuje se u najnovijem ekonomskom biltenu MAT.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.