Više od 90 zemalja traži pomoć MMF-a: Kriza bez presedana

Biznis 03. apr 202022:05 > 22:07
Podeli:
Izvor: REUTERS/Remo Casilli

Više od 90 zemalja zatražilo je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vanrednu finansijsku pomoć zbog pandemije koronavirusa koja je dovela do ekonomske krize bez presedana, rekla je u petak šefica MMF-a Kristalina Georgijeva.

„Nikada u istoriji MMF-a nismo svedočili zaustavljanju svetske ekonomije“, rekla je Georgijeva na online konferenciji za medije, zajedničkom sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO).

„Sada smo u recesiji. Mnogo je gore nego globalna finansijska kriza“ pre desetak godina, dodala je.

Georgijeva je rekla da su najteže pogođene ekonomije u razvoju i rastuće ekonomije te da su izgubile gotovo 90 milijardi dolara.

MMF posebno zabrinjava mogućnost da se nedavni ekonomski rast afričkih zemalja preokrene.

Georgijeva je najavila da će MMF iskoristiti svoje rezerve za vanredna stanja od bilion dolara kako bi pomogao pogođenim ekonomijama, uključujući afričke zemlje koje bi inače morale da biraju između borbe protiv novog koronavirusa i toga da nahrane svoje stanovništvo.

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je zemlje da suspenduju naplatu medicinskih usluga i osiguraju besplatno testiranje i zdravstveno osiguranje za slučajeve Kovida-19.

„Ako ljudi odgađaju ili odustanu jer to ne mogu priuštiti, ne štete samo sebi nego otežavaju kontrolu nad pandemijom i dovode društvo u opasnost“, rekao je.

Lider SZO izvestio je da su zemlje donatori već obećale ili uplatile gotovo 690 miliona dolara za SZO plan odgovora na Kovid-19, što je više od zatraženih 675 miliona dolara.

Broj slučajeva zaraze koronavirusom u svetu ove je nedelje prešao milion, a umrlo je više od 50.000 obolelih.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.