Uprkos izvesnoj krizi, EIB nastavlja da ulaže u Srbiju

Biznis 02. apr 202017:56 > 17:57
Podeli:
Izvor: N1

Ekonomska situacija u Evropi je alarmantna, i mnogi je porede sa velikom ekonomskom krizom iz 2008. godine, a ima i onih koji kažu da je u pitanju najveća ekonomska kriza u Evropi posle Drugog svetskog rata, izjavila je regionalna direktorka Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre i najavila dalje ulaganja u Srbiju.

Ona je na onlajn konferenciji “Biznis u izazovnim vremenima” koju je organizovala Srpska asocijacija
menadžera (SAM) istakla da se procenjuje da će recesija u Evropi biti i do 16 odsto.

Kao posledica krize izazvane epidemijom koronavirusa globalno je smanjena industrijska proizvodnja, prekinuti su lanci snabdevanja, pala je globalna tražnja, što će, po njenoj oceni, imati veoma negativan uticaj i na evropsku ekonomiju ali i uticaj na ekonomiju našeg regiona.

Negre je posebno upozorila i na povećanu opasnost od rasta nivoa nenaplativih bankarskih kredita.

Regionalna direktorka EIB ističe da će činjenica das u Italija i Nemačka ozbiljno pogođene aktuelnom krizom, negativno uticati i na srpsku ekonomiju, pošto su one najveći spoljnotrgovijnski partneri.

Inače, Srbija dve trećine svoje robne razmene ostvaruje upravo sa zemljama EU.

Negre je naglasila da EU već preuzima svoje mere, a da i svaka od zemalja preduzima sopstvene mere.

Ona je navela primer Francuske, koja je lansirala paket vredan 45 milijardi evra, a ukupna vrednost svih mera je 13 odsto BDP te zemlje.

Posebno je naglaženo da je glavni cilj ovih mera održi stabilnost i likvidnost ekonomije i tržišta.

Dubravka Negde je naglasila da je Evropska investiciona banka nastupila sa paketom mera za Evropu u iznosu od 40 milijardi evra i dodala da se radi i na dodatnom garantnom fondu, čija bi vrednost mogla da bude pet puta veća.

U pitanju su, između ostalog i garancijski fondovi za banke, sa ciljem da povećaju likvidnost i da smanje rizik poslovanja.

Naravno, deo sredstava će biti usmeren u medicinske svrhe – za rešavanje problema korona virusa, istakla je Negre.

Ona je naglasila da u Srbiji EIB ima 75 miliona evra nelociranih sredstava na tržištu, i da će se raditi na preusmeravanju tih sredstava za najnužnije potrebe. Najavljeno je da će u saradnji sa bankama biti kreiran fond od oko 400 miliona evra za podršku malim i srednjim preduzećima, a na raspolaganju je i 200 miliona evra za zdravstveni sektor, koji će biti preusmerena za potrebe borbe protiv koronavirusa.

Negre je najavila da je u pripremi i novi paket pomoći za zemlje koje nisu članice EU, koji će biti vredan više milijardi evra kao podrška ekonomijama pogodjenih krizom od koronavirusa.

Govoreći o aktivnosti EIB u Srbiji, Dubravka Negde je istakla projekat digitalizacije škola u Srbiji vredan 100 miliona evra, koji je trebalo da se realizuje tokom ove godine, a tu su i veliki infrastrukturni projekti u Srbiji, koji se i dalje rade, a koje sufinansira EIB, pre svega u saobraćajnoj infrasturkturi.

Ona je ocenila je da je kreditna aktivnost u Srbiji i dalje nedovoljna u odnosu na evropski prosek, jer značajan deo srpske privrede i dalje ne pribegava kreditima kao modelu za obezbeđivanje dodatne likvidnosti.

Sve informacije o koronavirusu u našem Blogu uživo, kao i na stranici Koronavirus.