Ministri finansija G20 obećali pomoć siromašnim zemljama

Biznis 31. mar 202019:51 > 19:58
Podeli:
Izvor: REUTERS/Ahmed Yosri

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju (G20) obećali su pomoć siromašnim zemljama koje imaju dugove i dodali da će takođe pomoći tržištima u razvoju kako bi se ograničile negativne posledice od koronavirusa na privredu tih zemalja.

Ministri i guverneri su se na videokonferenciji sastali nekoliko dana posle vanrednog sastanka lidera G20 koji su obećali oko 5.000 milijardi dolara (oko 4.550 milijardi evra) pomoći za ekonomiju, nakon prognoza o recesiji zbog pandemije koronavirusa.

Na tom samitu, održanom 26. marta, učestovali su predsednici SAD, Rusije i Francuske, ali je skup, takođe videokonferencija protekao u kritikama na račun G20. Toj grupi se zamera nedostatak odgovora na pandemiju koronavirusa.

Ministri i guverneri su danas, između ostalog, pozdravili plan pomoći od 160 miliona dolara (oko 145 miliona evra) Svetske banke, navodi se u saopštenju saudijskih vlasti koje ove godine predsedavaju G20.

Grupu 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju – G20, čine 19 zemalja i Evropska unija, među kojima Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija i SAD.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.