Epidemiolozi: Poslodavci moraju da poštuju osnovna načela ili da prekinu s radom

Biznis 30. mar. 202016:13 > 16:13
Podeli:
Izvor: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVI"

Na konstataciju novinara da postoje firme koje ne poštuju preporučene mere - nemaju zaštitnu opremu za radnike, ne rade im zaposleni od kuće, prevoze se u organizovanom prevozu gde su vrlo blizu jedno drugog - epidemiolog Predrag Kon je rekao da je zaštita zaposlenih u nadležnosti poslodavca i da on mora da nađe rešenje ili da prekine sa radom.

„Ako on (poslodavac) to nije u stanju da obezbedi, onda ima i on problem ali i mi zajedno imamo problem, a posebno ti radnici… Prema tome on mora da iznađe rešenje ili da prekine sa radom“, rekao je Kon na konferenciji za novinare.

POVEZANE VESTI

Zamenica direktorke Instituta Batut darija Kisić Tepavčević dodaje da je to pitanje za Ministarstvo za rad, ali, istakla je, svaki poslodavac mora da obezbedi bezbedne uslove rada za zaspolene. „Mora da napravi prioritete ko može da radi od kuće, a čije je prisustvo neophodno na poslu. To su individualne organizacije, ali opšta načela moraju da se poštuju, tu nema alternative“, naglasila je.

Doktori u izolaciji imaće manju platu?

Novinarka CINS je rekla da je zdravstvenim radnicima u Nišu stiglo obaveštenje da će im plata biti smanjena 35 odsto zbog izolacije, a Kon je naveo da nema odgovor na to, i da je to nešto što svakako zahteva razmatranje.

Kisić Tepavčević kaže da je to pitanje u domenu Ministarstva za rad i da će se rešavati od slučaja do slučaja. Ukoliko se neko zarazio na skijanju, to nije izloženost na radnom mestu, ukoliko se to desilo na radnom mestu, ne može sigurno da bude umenjenja plate, dakle sve zavisi od pojedinačnih slučajeva, naglasila je Kisić Tepavčević.

U Srbiji je do 15 časova registrovano ukupno 785 potvrđenih slučajeva COVID 19, što je 44 više nego u nedelju. Preminule su još tri osobe, ukupno 16.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.