Vučić: Država preduzetnicima i njihovim radnicima plaća minimalac za tri meseca

Biznis 29. mar 202022:28 > 22:32
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za TV Prva da će država obezbediti pomoć malim i mikro preduzećima tako što će vlasnicima i njihovim zaposlenim platiti minimalnu zaradu za tri meseca, ako tokom vanrednog stanja ne otpuste više od 10 odsto radnika.

„Za tri meseca platićemo minimalac svakom preduzetniku, svakom od njihovih zaposlenih“, kazao je Vučić za Prvu.

On je rekao da država želi da preduzetnici prežive i da će im odložiti plaćanje poreza i doprinosa.

Prema predsednikovim rečima, samo ta mera će državu koštati 700 miliona evra.

Paket pomoći privredi koji priprema Vlada Srbije, prema Vučićevim rečima, biće u vrednosti oko pet milijardi evra.

On je za TV Prva kazao da je država u mogučnosti da toliko novca izdvoji za privrednike zbog toga što su javne finansije u dobrom stanju i zato što postoji budžetska rezerva, ali će se država za te namene zaduživati na domaćem i međunarodnom tržištu.

Istakao je da se nada da Srbija ove godine neće imati pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) i potvrdio da nije u planu smanjenje plata u javnom sektoru.

Vučić je kazao i da se razmišlja da se svakom punoletnom građaninu Srbije da po 100 evra kako bi se povećala potrošnja.

„To jeste bacanje u bunar, ali će dobro doći ljudima koji su siromašni“, rekao je Vučić gostujući na Prvoj i precizirao da je za to potrebno 520 miliona evra.

Nova ekonomija ranije je objavila da mere za pomoć privredi, koje bi trebalo da zvanično budu objavljene u utorak, podrazumevaju odlaganje plaćanja poreza, direktnu pomoć privatnom sektoru i finansijsku pomoć preko Fonda za razvoj, kao i mere za podsticanje domaće tražnje.