Đorđević zamolio da se ne daju otkazi roditeljima dece s posebnim potrebama

Biznis 26. mar. 202016:26 > 16:31
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević apelovao je na poslodavce da ne raskidaju ugovore sa zaposlenim roditeljima čija deca imaju smetnje u razvoju.

Zaposlenim samohranim roditeljima, hraniteljima ili starateljima dece i mladih sa smetnjama u razvoju, sa telesnim ili senzornim invaliditetom, sa teškim hroničnim i retkim bolestima, potrebno je omogućiti obavljanje rada van prostorija poslodavca do prestanka vanredno stanje, usled pandemije koronavirusa, navedeno je u preporuci Ministarstva.

Ukoliko ne postoje uslovi da zaposleni roditelji ostvare pravo na rad od kuće, a objektivno su sprečeni da redovno dolaze na posao, apeluje se na sve poslodavce da objektivno razmotre opravdanost njihovog odsustva i izbegnu raskid ugovora o radu sa zaposlenim roditeljima dece i mladih sa smetnjama u razvoju, navodi se u saopštenju ministarstva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da vlada ne može da donese nikakav dekret koji bi zabranio privatnicima da otpuštaju radnike.

Međutim, profesor Mario Reljanović, naučni saradnik na Institutu za uporedno pravo, izjavio je, gostujući na TV N1 da to nije tačno.

„Malo je indikativno da od samog početka vanrednog stanja se pravi razlika između javnog i privatnog sektora. Uredba koja je doneta nakon uvođenja vanrednog stanja se bavi javnim sektorom, dok se privatnim poslodavcima samo preporučuje da primenjuju jednu ili više mera iz uredbe. I kada predsednik Vučić kaže da kapitalizam funkcioniše tako da on ne može privatnicima da naredi, već može samo da ih zamoli, to jednostavno nije tačno. Vidimo na primerima Italije, Španije, Hrvatske, u pripremi su izmene zakona o radu baš iz tih razloga“, naglasio je Reljanović.