Narodna banka Srbije kupila 127 miliona evra

Biznis 24. mar 202012:37 > 12:41
Podeli:
Izvor: N1

Na dodatnoj tromesečnoj svop aukciji kupovine deviza, odnosno evra za dinare, Narodna banka Srbije je kupila 127 miliona evra, koliko je iznosila i tražnja banaka na aukciji, saopštila je centralna banka.

Na ovaj način, bankama je obezbeđena dinarska likvidnost u ukupnom iznosu od 14,9 milijardi dinara, po povoljnoj kamatnoj stopi od 0,85 odsto, koja u najvećoj meri pokriva troškove deponovanja preuzetih deviznih sredstava (evro), po negativnoj kamatnoj stopi na međunarodnom tržištu, ističe se u saopštenju NBS.

Dodatna devizna svop aukcija organizovana je u ponedeljak radi pružanja podrške domaćem finansijskom sistemu i ukupnim ekonomskim tokovima u uslovima aktuelnog vanrednog stanja u Srbiji usled širenja koronavirusa.

„Centralna banka, kao i do sada, pažljivo prati likvidnost bankarskog sektora i kretanja na finansijskom tržištu i spremna je da, u slučaju potrebe, nastavi da organizuje dodatne svop aukcije, kao i da upotrebi sve ostale instrumente koji joj stoje na raspolaganju, kako bi obezbedila nastavak nesmetanog funkcionisanja domaćeg novčanog tržišta i celokupnog finansijskog sistema“, navodi se u saopštenju.