Žarković Rakić – država će morati da se zaduži, Ćurčić – mere i za najugroženije

Biznis 17. mar. 202022:34
Podeli:
Izvor: N1

Država će morati da se zaduži kako bi umanjila posledice epidemije, ocenila je Jelena Žarković Rakić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Danilo Ćurčić iz organizacije A11 upozorava da se merama moraju biti uključene i najugroženije kategorije društva, kako ne bi bili dodatno marginalizovani merama. Što kraće epidemija traje to je bolje za sve, smatra Zoran Petrović, direktor Američke privredne komore u Srbiji.

Vesti se menjaju iz dana u dan, do pre dva dana prognoze su bile da će recesija biti kratka, jer nisu ekonomski faktori doveli do ovoga, međutim već danas se priča da će posledice biti mnogo dublje i veće nego one krize koju smo iskusili pre desetak godina, rekla je Žarković Rakić.

POVEZANE VESTI

 Pokazalo se, kazao je Danilo Ćurčić, da Srbija je formiranjem dva krizna štaba zaboravila one koji nisu deo privrede i nisu deo zdravstveno ugroženih, a njih je mnogo i to su – socijalno ugroženi.

„Svaki četvrti stanovnik Srbije je u riziku od siromaštva. To moramo imati u vidu, jasno je da mora da se radi na smanjivanju zdravstvenog rizika, i posledica po ekonomiju i privredu, ali ispali su iz vida oni koji su najranjiviji“, istakao je.

Moraju se pronaći dodatne mere i za te grupe, najugroženije, dodaje, da oni ne bi bili dodatno marginalizovani kroz ove mere.

Izvor : N1

  Petrović je rekao da su prema podacima Američke privredne komore u privredi neki sektori već prilično pogođeni, pe svega sektori turizma, ugostiteljstva, hotelijerstvo i industrija automobila.

Za te kompanije već postoje problemi, kaže on, i razmatraju se pitanja kako pomoći tim kompanijama, a ideja je da se preuzme deo plaćanja poreza i doprinosa, kako bi im država olakšala situaciju.

Postoje dve stvari koje idu na ruku Srbiji da ima manje posledice, nego druge zemlje u regionu, ocenila je Žarković Rakić.

Prva je, kako kaže, da Srbija dočekuje ovu krizu za sređenim javnim finansijama, a druga je da kod nas sektor turizma i ugostiteljstva učestvuje mnogo manje nego kod zemalja u okruženju i broj zaposlenih u ovim delatnostima je manji.

 Petrović je ocenio da što duže traje ova kriza, to će taj efekta prelivanja i na druge biti veći. Za sada se ipak, ističe, treba koncentrisati na ove pogođene industrije gde treba doći do konkretnih mera. Dodaje da naravno treba pomoći i malim i srednjim preduzećima. On je naveo da bi bilo dobro da država preuzme plaćanja dela poreza i doprinosa.

„Važno je da vlada sa konkretnim merama izađe, za biznise je važno poverenje, jer kad nema poverenja nastaje stampedo i panika, i to završava finansijskom krizom. Konstantno širenje poverenja, donošenje konkretnih mera bez načelnih obećanja – to je jako bitno“, kaže.

Ako poverenja nema, dodaje, onda će i oporavak da bude slabiji, a možemo da imamo i dodatne probleme.

„Što kraće ovo traje to je bolje za sve“, istakao je.

Prema njegovim rečima, velike firme imaju veće rezerve, male su osetljivije, i što duže ovo traje po njih je gore, dok su veći u stanju duže da prežive. Važno je da se izborimo u što kraćem periodu, kako dodaje, jer će onda biti manji efekat i na privredu i na građane.

Žarković Rakić je rekla da Srbija kreće iz dobre pozicije, sa vrlo niskim deficitom, ali da misli da će država morati da se zaduži ponovo. „To svi sada rade. Nije sad period da se razmišlja o deficitu“, ocenila je.

Govoreći o ljudima koji rade u neformalnom sektoru, Ćurčić je upozorio da je njih veliki broj i da su oni sada u velikom problemu.

„Veliki je procenat ljudi koji su angažovani u neformalnom sektoru, nemaju ugovore, ništa im ne znači zabrana otpuštanja, država bi morala da nađe način kako da se pozabavi i tim ljudima kojih je ogroman broj“, kazao je.

Morate uzeti u obzir posledice, kako je dodao, koje strukturni problemi na te ljude „u sredini“ ostavljaju.

Žarković Rakić je međutim ocenila da je siva ekonomija vec 20 godina vrlo stabilna u Srbiji. „I kada su ovakve situacije morate da postavljate prioritete, zdravstvo, ali i segmenti privrede koji su pogođeni“, rekla je i dodal da nije trenutak kada siva ekonomija treba da se rešava.

Žarković Rakić i Petrović su se složili da što je epidemija kraća to su izgledi za posledice po privredu bolji, što je duža to su izgledi lošiji.

Pitanje je kako će se velike ekonomije postaviti, to dosta utiče kakav će biti izlazak iz krize, zaključila je Žarković Rakić.

Izvor : N1

Danilo Ćurčić rekao je i da zabrana kretanja jeste dozvoljena kada je vanredno stanje u pitanju, ali je dodatni problem na koji način će se ta mera sprovoditi.

Srbija ima obavezu uz proglašenje vanrednog stanja prema međunarodnim telima da ih obaveste koja su prava ograničena vanrednim stanjem, a prema informacijama koje su dostupne, kako je naveo, to još nije učinjeno.