Šta kad vlasnik firme ode u penziju – kako izvršiti biznis transfer?

Biznis 12. mar 202017:13 > 18:54
Podeli:
Izvor: N1

Kritična faza u razvoju malih i srednjih, ali i velikih preduzeća u privatnom sektoru je biznis transfer koji podrazumeva prenošenje poslovanja preduzeća na drugu osobu ili preduzeće, čime se osigurava kontinuitet postojanja i poslovnih aktivnosti preduzeća.

Ovo je bila glavna tema drugog BIZIT seminara, koji je organizovao PC Press.

Biznis transfer je važan pre svega za zaposlene u privantim kompanijama koje će doživeti transformaciju. U Srbiji, prema podacima iz 2016. godine, postoji 32.600 privatnih kompanija koje imaju osnivača starijeg od 55 godina i one zapošljavaju 180.000 ljudi, kaže Vesna Čarknajev, direktorka PC Pressa.

U razvijenim zemljama gde je privatno preduzetništvo znatno razvijenije nego kod nas, 30 odsto takvih kompanija transformiše se tako što pređe od osnivača na direktne naslednike, 40 odsto se transformiše kuporodajom preduzeća, a čak 30 odsto ode u likvidaciju. Zbog onih koji će ostati bez posla u tom biznis transferu, to pitanje je voema važno.

Veliko je očekivanje vlasnika da će njhovi direktni potomci preuzeti poslovanje, a to se dešava tek u nekih 30 odsto slučajeva, najčešće kompanije budu prodate, a od tipa kupoprodaje zavisi i opstanak tog preduzeća.

Najefekasniji način jeste priprema profesionalnog menadžera koji će nastaviti da upravlja firmom, kada se vlasnik povuče, da se razdvoje funkcija vlasništva i funkcija upravljanja, kaže Čarknajev.

Ona naglašava i da je, s obzirom na broj ljudi kojih se tiče prenošenje poslovanja preduzeća u Srbiji, ovo važna tema za privredu, kojom ćemo se baviti u narednim godinama.