Evropska centralna banka preduzima mere da pomogne borbu protiv koronavirusa

Biznis 11. mar 202012:38 > 12:44
Podeli:
Izvor: Reuters/Ralph Orlowski

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard izjavila je da je Evropa u riziku od velikog ekonomskog šoka razmera globalne ekonomske krize iz 2008. godine, ako lideri ne budu preduzeli hitne mere da ublaže ekonomske posledice epidemije koronavirusa, naglašavajući da će njena insitutucija preduzeti prve korake već u četvrtak.

Lagard je evropskim liderima u telefonskom razgovoru rekla da će bez koordinirane akcije, Evropa imati scenario od pre deset godina, a da će pravovremeno reagovanje šok učiniti privremenim, prenosi Blumberg neimenovani izvor.

Lagard je zvaničnicima Evropske centralne banke poručila da obezbede sve moguće alatke u borbi protiv krize, posebno super jeftine pozajmice, kako bi obezbedili likvidnost tržišta i stalne izvore kreditiranja, navodi isti izvor. Ona je pak istakla da centralne banke mogu obezbede ovakve uslove samo ako ih podrže vlade, u nameri da omoguće bankama da daju kredite privrednicima u pogođenim oblastima.  

Predlozima Lagardove prethodila je odluka centralne Banke Engleske da snizi referentnu kamatnu stopu za 50 procentnih poena, kako bi preduzećima omogućila da uzimaju kredite po najpovoljnijim uslovima.

„Nije isključeno i dodatno snižavanje kamatnih stopa. Nema razloga da se ponovi kriza iz 2008. godine, ako budemo preduzeli prave mere“, rekao je guverner engleske centralne banke Mark Karni.

Ekonomisti kažu da mere Evropske centralne banke uključuju program dugoročnih kredita kompanijama i domaćinstvima po negativnoj kamatnoj stopi, što znači da im banka praktično plaća da uzmu pozajmice. To bi trebalo da ohrabri mala i srednja preduzeća da uzmu pozjamice kako bi ostala likvidna, jer je virus poremetio lanac snabdevanja, putovanja i potrošnju.

ECB bi refernetnu kamatnu stopu mogla bi da smanji za 10 procentnih poena, s obzirom da je sada rekordno niska, i iznosi minus 0,5%. Slične mere preduzele su i američke Federalne rezerve i Banka Kanade. Stručnjaci, međutim, misle da je recesija u evrozoni neizbežna u prvih 6 meseci ove godine.

Italijanski ministar finansija izjavio je da je Italija spremna da izdvoji 25 milijardi evra kako bi ublažila posledice epidemije koronavirusa.