Nemačka firma Brose u Pančevu počela izgradnju svoje prve fabrike u Srbiji

Biznis 06. mar 202013:24 > 13:26
Izvor: Tanjug / Rade Prelić

Nemačka kompanija "Brose" koja proizvodi elektroniku i senzorsku tehnologiju za vrata automobila i sedišta automobila, elektromotore i elektroniku, počela je danas u Pančevu izgradnju svoje prve fabrike i razvojnog centra u Srbiji.

U fabrici u Pančevu u koju će uložiti 180 miliona evra, 1.100 radnika proizvodiće „module ventilatora za hladjenje motora“, za sisteme upravljača i pumpe za ulje, kao i elektronika, a ti proizvodi će se testirati u razvojnom centru.

Proizvodna bi trebalo da počne u januaru naredne godine. Polaganju kamen-temeljca prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je dolazak kompanije Brose „jedna od najboljih stvari koja se dogodila Srbiji u poslednjih 50 godina“.

„Ovo je jedna od fabrika koja će da menja sve i ne samo u Pančevu i Banatu, već i u Beogradu i celoj Srbiji“, ocenio je on i dodao da su u 50 odsto novih automobila u svetu ugradjeni delovi kompanije Brose.

Dodao je da će izvoz fabrike Brose biti 450 miliona evra godišnje, plate radnika 750 evra, a visokoobrazovanih, kojih će biti 41 odsto, 1.500 evra, a kasnije i do 2.200 evra.

„Ponosan sam što su izabrali Srbiju. Hvala nemačkoj vladi koja podstiče dolazaka nemačkih investitora u Srbiju“, rekao je Vučić.

Ukazao je da je danas Nemačka najznačajniji poslodavac u Srbiji gde namačke kompanije zapošljavaju 65.000 ljudi.

„Obećavam nemačkim investitorima da se neće pogoršavati uslovi poslovanja u Srbiji. Naprotiv, bie sve bolji, smanjivaćemo poreze i doprinose na plate“, najavio je Vučić.

Republička direkcija za imovinu i Grad Pančevo potpisali su u novembru prošle godine ugovor s kompanijom „Brose“ o ustupanju 23 hektara zemljišta u pančevačkoj Severnoj industrijskoj zoni.

„Brose“ ima fabrike u 24 zemlje sa 26.000 zaposlenih i promet od 6,2 milijarde evra godišnje.