Predsednik UO NLB banke: Zadržaćemo brend Komercijalne banke

Biznis 03. mar 202012:04 > 12:20
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Naravno da će se dve banke udružiti u jednu, to će biti NLB Komercijalna banka, a za zaposlene vidim velike potencijale, što se mene tiče, izjavio je na 27. Kopaonik biznis forumu predsednik Upravnog odbora NLB banke Blaž Brodnjak.

„Prvi korak za nas koji je jako bitan je da dobijemo veliki broj saglasnosti regulatora i organa za zaštitu konkurencije u zemljama našeg prisustva i od Evropske centralne banke u Frankfurtu. To će da traje, prema našim procenama, šest do devet meseci i do tada nećemo ući u firmu, ona je javna firma kotirana na berzi“, rekao je Brodnjak.

POVEZANE VESTI

Istakao je da je potrebno pratiti trendove u industriji bankarskih usluga, da će za nekoliko godina biti drugačiji i imati manje klasičnih šaltera, da će više stvari biti digitalizovano. Na pitanje novinara da li to znači otpuštanje nekog broja radnika, nije potvrdno odgovorio, ali je naglasio da je to proces koji je normalan i da je NLB banka za osam godina spustila se sa 4.200 na 2.600 za osam godina.

Na pitanje N1 zbog čega je Komercijalna banka prodata po nižoj ceni u odnosu na prethodne prodaje banaka naglasio je da ukoliko tu cenu uporedimo sa cenama za koje su bile u Sloveniji prodate tri najveće banke u poslednjem razdoblju, vidite da ona nije niska.

„Bankarska industrija nije najatraktivnija industrija, a što se regiona tiče to je rijaliti ček i pitanje ko je zainteresovan da ulaže u regionu. Ako mene pitate mi smo prirodni partneri i to je naše isključivo tržište, ostali nisu baš bili zainteresovani“, rekao je on.

Na pitanje kako će se finansirati kupovina i da li je potrebna dokapitalizacija naglasio je da neće biti potrebe za dokapitalizacijom i da su oni već izdali subordinirane obveznice. To je samo pitanje kolika bi bila dividenda u principu, transakcija je isfinansirana, naglasio je Brodnjak.

„Mi imamo snažnu kapitalnu adekvatnost i likvidnost nikada nije bila problem. Radimo na tome da izdamo još subordiniranih obveznica razreda AT1. Manjinski paket akcija trenutno ne planiramo da kupimo, poslujemo na nekim drugim tržištima na kojima imamo manjinske akcionare i to nam odlično funkcioniše. Verujem da možemo biti pravi ii dugoročni partner malim akcionarima“, kaže Brodnjak.

Naglašeno je da će banka ostati partner i agrobiznisu i da veruje da pored već postojećih računa i saradnje koje je Komercijalna banka imala sa agrobiznisom mogu da razviju i ostale potencijale.