Barnije: Nećemo sklopiti sporazum sa Londonom po svaku cenu

Biznis 25. feb 202018:11 > 18:13
Podeli:
Izvor: REUTERS/Francois Lenoir

Glavni pregovarač EU Mišel Barnije upozorio je da Evropska unija neće "po svaku cenu" zaključiti sporazum o budućim odnosima sa Velikom Britanijom posle Bregzita, koji treba da bude postignut do kraja godine kada ističe prelazni period.

Pregovori o budućim trgovinskim odnosima EU i Londona biće „teški, možda i vrlo teški“ rekao je Barnije na konferenciji za novinare u Briselu, pošto je dobio odobrenje evropske dvadesetsedmorice za svoj pregovarački mandat.

On je obećao da će nastaviti pregovore sa Britanicima sa „poštovanjem, bez učestvovanja u bilo kojoj polemici“, aludirajući na nedavne izjave državnog sekretara Severne Irske Brendona Luisa.

Luis je rekao da neće biti morske granice između Irske s jedne strane i Severne Irske i Velike Britanije sa druge.

Barnije je rekao da bi bio srećan da se sa njim sastane kad god on želi i da bi on trebalo da pročita sporazum o izlasku Britanije iz EU da razume preuzete obaveze.

On je podsetio da taj sporazum predvidja da se sačuva integralna britanska carinska teritorija i tu je uključena Severna Irska, i da je ta kontrola potrebna da bi se zaštitilo unutrašnje tržište, potrošači i firme u nedostatku tvrde granice na ostrvu Irske.

„Znamo da je situacija osetljiva… EU će poštovati svoje obaveze i očekujemo isto od Velike Britanije“, rekao je Barnije.