EBRD kreditira Istrabenz Plini za izgradnju gasne stanice kod Beograda

Biznis 24. feb 202015:14 > 15:17
Podeli:
Izvor: EBRD

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je da je tokom Investicionog samita za Zapadni Balkan koji se održava u Londonu, sa italijanskom kompanijom Istrabenz Plini potpisala ugovor o kreditu od sedam miliona evra za izgradnju gasne stanice u okolini Beograda.

Stanica će se, kako se navodi, nalaziti u Šimanovcima, 35 kilometara od Beograda, što će kompaniji omogućiti punjenje boca u Srbiji, umesto da uvozi napunjene industrijske boce za gas iz svoje matične kompanije u Sloveniji.

Istrabenz je u vlasništvu SIAD SpA, vodećeg italijanskog i evropskog proizvođača industrijskog gasa koji posluje na zapadnom Balkanu i u Austriji, Bugarskoj, Madjarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Češkoj i Slovačkoj.

Kompanija je otvorila novo postrojenje u Mađarskoj 2019. godine, i razmatra druge investicije u regionu, uključujući postrojenje u Hrvatskoj i širenje poslovanja u Bosni i Hercegovini.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji, banka je uložila više od 5,7 milijardi evra u 263 projekata u zemlji.

Banka podržava razvoj privatnog sektora i prelazak na zelenu ekonomiju, kao i ulaganje u infrastrukturu za poboljšanje konkurentnosti privatnog sektora i jačanje povezanosti u regionu Zapadnog Balkana, a prošle godine je postigla rekordan rezultat u Srbiji sa 507 miliona evra novih obaveza.