Mali: Sporazum sa EAEU otvara nam tržište od 180 miliona ljudi

Biznis 20. feb. 202011:57 > 11:59
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

Ministar finansija Siniša Mali predstavio je poslanicima nekoliko sporazuma koje bi na vanrednom zasedanju trebalo da potvrde poslanici, saopštilo je Ministarstvo.

Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i njenih država članica, kako je objasnio ministar Mali, predviđa pristup tržištu koje ima više od 180 miliona ljudi, za oko 99 odsto robe iz Carinske tarife.

„Ovim sporazumom se ne ugrožava naš evropski put, jer EU ne samo da je prvi spoljnopolitički cilj Srbije, već je i prvi spoljnotrgovinski partner sa kojim ostvarujemo 65 odsto ukupne trgovine, dok je sa zemljama EAEU taj procenat oko 7 odsto“, rekao je Mali.

Ministar je naglasio kako treba imati u vidu da se oko 90 odsto ukupne trgovinske razmene Srbije sa zemljama EAEU odnosi na Rusiju.

„Potvrđivanjem ovog sporazuma zadržaćemo preferencijalni status koji imamo na teritoriji Ruske Federacije, ali i otvoriti tržište od 180 miliona ljudi“ naveo je Siniša Mali.

On je poslanicima predstavio i Predlog zakona o potvrđivanju dodatnog protokola 6 o trgovini uslugama
sporazuma o izmeni i pristupanju sporazumu o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA).

„Cilj ovog protokola 6 je da se, kroz dalju liberalizaciju tržišta usluga, obim razmene poveća i da najveću korist od toga ima Srbija. Oko milijardu evra je ukupna razmena usluga, od čega je suficit naše zemlje 270 miliona evra“, rekao je Mali.

Pred poslanicima je i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekat akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Srbiji.

„Projekat predviđa podršku Fondu za nauku u iznosu od 22,5 miliona evra, dok je za reformu instituta za istraživanje i razvoj predviđeno osam miliona evra. Za program saradnje sa srpskom naučnom dijasporom planirano je 3,5 miliona evra“, naveo je Mali.

Raspravljaće se i o Predlogu zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Severne Makedonije o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od poverenja, što bi, kako je Mali ocenio, trebalo da ima uticaja na privredne subjekte obe zemlje koji će u međusobnoj poslovnoj saradnji preći na elektronsko poslovanje.

Pred poslanicima je i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu za projekat izgradnje toplovoda Obrenovac – Novi Beograd, između kineske Export-Import banke, kao zajmodavca i Republike Srbije.

On je naveo da ugovorena cena Projekta u skladu sa Komercijalnim ugovorom iznosi 193,74 miliona evra, a da je iznos kredita 164,68 miliona evra, što predstavlja 85 odsto cene Ugovora.