Oko 800 lekara ode svake godine, od države još nismo čuli kako će ih zadržati

Biznis 10. feb 202018:44 > 18:48
Izvor: Ilustracija

Kako zaustaviti egzodus lekara i medicinskih sestara? Plate im jesu povećane, ali ta specifična vrsta odliva mozgova nije zaustavljena, jer im se u Nemačkoj i drugim zapadnim zemljama nude primanja od dve i po, do pet hiljada evra. Osim pretnji nemačkom ministru zdravlja, još nismo čuli šta je tačno strategija države.

Medicinski fakultet u Beogradu. Dok čekaju ispite, mnogi studenti medicine i stomatologije slušaju i priče svojih asistenata i profesora o kolegama koje su sreću pronašle u Nemačkoj i drugim zapadnim zemljama. Srbiju, prema podacima Lekarske komore svake godine napusti čak 800 doktora.

Anketa:

– Dosta nas razmišlja da ide u inostranstvo. Ali, razmišljao sam u poslednje vreme i da neko treba da ostane ovde da nešto promeni. Možda je najbolje otići, napraviti nešto, steći iskustvo i onda se tek vratiti.

– Razmišljamo i moje kolege i ja. U principu je to uvek Nemačka ili Švajcarska.

N1: Zašto?

– Zato što su bolji uslovi i više se lekari cene. Bar su takve priče starijih kolega.

– Najradije bih ostao u svojoj zemlji, da ovde pomažem ljudima. Ali, ako postoje neki mnogo bolji uslovi, verovatno ću razmišljati u drugom pravcu.

– Većina se nada boljem životu u inostranstvu. Ja nisam tog mišljenja. Mislim da je Srbija zemlja za koju svi treba da živimo.

Borba protiv odliva mozgova, tačnije kadrova u zdravstvu počela je na neobičan način 26. novembra prošle godine. „Špan, fantastično sposoban nemački ministar zdravlja… E, dolazim ja u Srbiju da pokupim medicinske sestre… E, nećeš majci da dolaziš ovde. Rekao sam mu nemoj da dolaziš, bre, u lice sam njemu rekao“, naveo je tada predsednik Aleksandar Vučić.

Nemci nisu odustali tako lako, pa su i ove godine pokušali da organizuju zvanični konkurs za zapošljavanje medicinskog osoblja, po ugovoru koji je zaključen sa Srbijom 2013. Ministar Đorđević zaustavio ih je u poslednji čas.

„Mi smo ove godine razgovarali sa nemačkim partnerom. Dogovoreno je da ove godine ne bude sprovedemo to (konkurs). A da sledeće godine vidimo da raskinemo taj ugovor. Partner se složio sa tim“, rekao je Đorđević, 31. januara.

Rumunsko rešenje – od 1.000 evra povećanje na 2.700

Međutim, ministar nije još objavio predlog strategije za zadržavanje lekara i medicinskog osoblja. Sličan problem Rumunija je delimično rešila povećanjem plata lekara sa 1.000 na 2.700 evra, kao i povećanjem plata za medicinske sestre na 1000 evra.

Predsednik sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić misli da i u Srbiji postoji novac za drastično povećanje.

„Šta to znači, a na to ukazuje i Fiskalni savet već tri godine. Ako je minimalna osnovica 33.003 dinara, prva medicinska sestra treba da bude na „puta 2.5“, dakle 75.000 dinara, prvi lekar na „puta 4″ to je 120.000 dinara, a najviša plata koja bi se isplatila u zdravstvu treba da bude 240 hiljada. Taj novac imamo. Da se razumemo, RFZO raspolaže sa 2,2 milijarde evra, dok budžet Srbije raspolaže sa osam  milijardi evra“, navodi Panić.

Kada je reč o medicinskim sestrama, Panić misli da su njihov prvi problem uslovi rada koje imaju u Srbiji.

„Druga najbitnija stavka jeste da se obezbedi dovoljan broj izvršilaca. Ministarstvo i država čine upravo idu u kontra smeru. Ne držimo se pravilnika o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti, ne držimo se nauke i istraživanja o tome koliko je lekara i medicinskih sestara potrebno da bi se zbrinuli pacijenti“, navodi.

Nemačka zove i mašinovođe

Država će uskoro morati da pravi strategiju i za mašinovođe.

Kako piše, Dojče vele, taj težak i stručan posao u Srbiji se plaća oko 70 hiljada dinara mesečno.

Nemačka ima manjak mašinovođa, a Železnička tehnička škola u Beogradu sarađuje sa firmom Lenderban, koja učenicima plaća kurs nemačkog i pomaže im u sticanju licence.