Izmene Zakona o trgovini – nedoumice oko QR i bar-kodova

Biznis 10. feb 202016:16 > 16:27
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Izmena Zakona o trgovini koja je stupila na snagu, nalaže da svi proizvođači i trgovci bar-kodom ili QR kodom označe svoje proizvode. Uniji poslodavaca je pristigao veliki broj pitanja u protekle dve nedelje u vezi sa uvođenjem mašinski čitljive oznake, jer postoje brojne nedoumice oko njegove primene.

O njima je za Infobiz govorila Ljilja Pavlović iz Unije poslodavaca Srbije.

Kako primeniti bar-kod u pekarama?

„Kada pričamo o pekarima i oni imaju obavezu da uvode mašinski čitljiv kod, odnosno bar kod ili QR kod. To bi trebalo da stoji neposredno pored robe. U nekim delatnostima imate i kataloge u kojima bi taj kod stajao“, rekla je Pavlović.

Da li se bar-kodom označava roba na pijacama i u piljarama?

„Oni su bili prilično zatečeni da moraju da označavaju svoje proizvode i pitanje se odnosilo na to gde će konkretno da stoje te oznake. Sudeći po informacijama koje smo dobili od Ministarstva trgovine, bar-kod ili QR kod treba da budu sastavni deo deklaracije proizvoda na pijacama“, kaže ona.

Kako obeležiti bar-kodom spremljena jela u ugostiteljskim objektima?

„Na ugostiteljstvo se ovo ne odnosi. Ali bilo je zanimljivih pitanja. Recimo, prodavci sladoleda, slatkiša pitali su nas da li su oni u obavezi da pribavljaju mašinski čitljive oznake za deklarisanje svojih proizvoda. Tu smo dobili odgovor da ne treba, ali ukoliko pakuju i prodaju recimo kolače na kilogram, onda je neophodno“, kaže ona.

Kako vlasnik radnje dobija bar-kod ili QR kod?

„Razlika između bar-koda i QR koda je u tome što se QR kod može dobiti besplatno, ako posete sajt QR generator. Ukoliko se radi o bar-kodu onda je to učlanjenje u GS1 gde oni dobijaju jedinstven trgovinski broj koji kasnije mogu da koriste. Dovoljno je da odete na sajt i tamo imate širok spektar svega onoga što možete da koristite kao QR kod. Možete ga staviti i na svoju vizit kartu. Vrlo važno je naglasiti da deklaraciju i QR kod moraju da pribave uvoznici kada je reč o uvoznoj robi ili proizvođači čiji proizvod treba da se plasira. Međutim, ukoliko se u maloprodaji zatekne neki proizvod bez mašinski čitljive iznake, posledice će snositi prodavac“, rekla je Pavlović.

Koliki su troškovi označavanja bar-kodom?

„Oni su i do sada imali obavezu da u skladu sa Zakonom o trgovini imaju sve ono što je neophodno i zakonom propisano da treba da čini jedna deklaracija. U većini slučajeva prodavci su se već registrovali i svoje kodove, pitanja se postavljaju kod određenog broja prodavaca koji do sada nisu imali tu obavezu. Da li će to poskupeti njihov proizvod ili uslugu – pa ne u velikoj meri“, objašnjava Pavlović.