Kako do investicija za inovacije?

Biznis 06. feb 202017:08 > 22:17
Podeli:
Izvor: N1

Ministar inovacija i tehnološkog razvoja Nenad Popović najavio je da će Srbija ove godine biti spremna za ulazak na tržište venčer kapital fondova, za rizična ulaganja, portrebnih za finansiranje razvoja startapa i inovacija. "Zakonodavni okvir koji će to omogućiti je dobar potez, ipak ne i dovoljan da bi takvo finansiranje zaživelo. Tržište kapitala nije dovoljno likvidno i razvijeno da bi privukli takve fondove", kaže Siniša Krneta, direktor Beogradske berze.

„Mladim startapima su potrebni fondovi spremni za rizična ulaganja, koji će finansirati njihov razvoj i dobar je korak države da ih uključi na srpsko tržište“, ocenio je Krneta.

On dodaje i da tržište kapitala mora da bude funkcionalno da bi se to desilo, a to znači da ono mora da ima dovoljnu razvijenost, dovoljnu likvidnost.

„Zašto je to važno? Ulagači kada razmišljaju o ulaganju u izabranu inovativnu, mladu kompaniju, razmišljaju i o načinu izlaska iz te investicije, kada ta kompanija dostigne odredjeni stepen razvoja-i tu nastaje problem“, kaže Krneta.

„Naše tržište kapitala nije dovoljno likvidno da bi obezedilo jednu poželjnu tržišnu arenu u kojoj bi venčure kapital fondovi dobili povoljnu priliku za izlazak iz tih investicija, što bi podrazumevalo da akcije tih startapa posle izvesnog vremenskog perioda ponude na berzi“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, ključ za razvijenije i likvidnije tržište kapitala jeste serija inicijalnih javnih ponuda na Beogradskoj berzi i državnih i privatnih kompanija.

„Važno je da prvi korak u razbijanju leda napravi upravo jedna državna kompanija, jer do sada nijedna nije privatizovana tako što je nudila akcije širokom krugu investitora na berzi“, naglasio je Krneta.

To bi utrlo put seriji inicijalnih javnih ponuda koje bi došle iz privatnog sektora. U 2019. godini nije bilo nijedne inicijalne javne ponude, podseća direktor Beogradske berze, iako je ta godina bila najbolja postkrizna godina na srpskom tržištu kapitala.