Indijski neimari u Srbiji rade u teškim uslovima – hoće plate i povratak kući

Biznis 31. jan. 202018:31 > 18:49
Podeli:
Izvor: N1

Više od 100 indijskih građevinara, angažovanih na kapitalnim projektima u Srbiji, mesecima žive i rade u izuzetno teškim uslovima. Deo njih stupio je zato polovinom januara u štrajk, zahtevajući neisplaćene zarade i povratak kući. Iako su stručnjaci konstatovali da su bili angažovani nezakonito, tim problemom nije se bavila inspekcija rada, koja se proglasila nenadležnom, jer je njihov poslodavac formalno registrovan na Floridi. Sagovornici N1 saglasni su – reč je o presedanu koji može da stvori posledice po sve zaposlene u državi.

Sa gradilišta Koridora 11 i vijadukta u Čortanovcima, preko aerodroma Nikola Tesla, pa natrag u domovinu glavom bez obzira. Od 45 indijskih neimara koji su se uzbunili zbog kršenja prava, njih 25 izdejstvovalo je povratak kući, ali ne i platu, dok je preostalih 20 nastavilo sa radom, u nadi da će biti isplaćeni.

Svi zajedno iz Srbije će poneti sećanje na ono što su trpeli poslednjih nekoliko meseci.

U nevladinoj organizaciji za borbu protiv trgovine ljudima „Astra“ kažu – reč je o eskploataciji radnika

„Jer je poslodavac, dakle, građevinsko preduzeće „Nikolić“, njih obmanuo, iskoristio njihov težak položaj, vrbovao ih je u Indiji, organizovano prevezao do Srbije, gde su oni radili i živeli u izrazito teškim uslovima, zarade im nisu isplaćivane i ono što je vrlo bitno je da oni nisu mogli dobrovoljno da prestanu sa radnim odnosom iz više razloga – jedan je zato što ime je menadžment oduzeo pasoše, drugi je jer su bili zastrašivani i prećeno im je policijom zbog neregulisanog statusa u Srbiji i treći je finansijska i svaka druga zavisnost od poslodavca“, rekla je Srna Ignjatović iz Astra tima za podršku žrtvama.

O svemu je obaveštena inspekcija rada, koja je podnela dve prijave zbog bezbednosti i zdravlja na radu. Međutim, u Astri kažu, inspektori se nisu bavili neisplaćenim zaradama i njihovim ugovorima, jer su formalno zaključeni sa poslodavcem iz Sjedinjenih Američkih Država, iako su svi radnici u Srbiji po zakonu jednaki. 

Postupanje nadležnih, predsednica Samostalnog sindikata putara ocenjuje kao opasno, jer šalje poruku da svako može da otvori firmu u drugoj državi i eksploatiše radnike.

„Ako gledamo investitore, za njih je to odlično. Znači, Srbija zemlja El Dorado, vodimo radnike, radimo šta hoćemo, nema nikakvih sankcija i tako dalje. Sa druge strane, mi šaljemo vrlo ružnu poruku, šaljemo poruku da ovde praktično radnici nemaju nikakva prava“, kaže Sonja Vukanović, Samostalni sindikat putara Srbije.

Na pitanje da li postupak inspekcije znači da se država odriče svog suvereniteta, ministar rada Zoran Đorđević poručuje – mi kao država branićemo svakoga ko ovde radi, ali oduzimanje pasoša i loši životni uslovi su u nadležnosti drugih institucija.

„Sve što je do našeg zakonodavstva, to mi gledamo i tu ne postoje privilegovani. Ne znam zašto mislite da će neki, ja ne znam, ni sad nisam ni zapamtio o kojoj firmi se radi… Ali koja god da je firma i ko god da je direktor te firme, potpuno je jedan pred zakonom kao i svi drugi“, rekao je minsitar rada Zoran Đorđević.

Sindikalci i borci protiv trafikinga ljudi kao zanimljv navode podatak da je suvlasnica firme „Nikolić doo“ iz Kraljeva, Nina Nikolić, istovremeno zakonska zastupnica američke kompanije koja je radnike poslala na rad u Srbiju. Ona demantuje da je indijskim radnicima dužna dve i po plate i napominje da je kasnila samo novembarska isplata i dodaje – štrajkuje samo mali deo radnika.