Đorđević: Ove godine šansa za zaposlenje za više od 129.000 ljudi

Biznis 30. jan. 202013:03 > 13:06
Podeli:
Izvor: TANJUG/Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da je planirano da u ovoj godini najmanje 122.240 nezaposlenih dobije šansu za posao i oko 7.400 osoba sa invaliditetom.

On je prilikom potpisivanja Sporazuma o učinku Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) za 2020. godinu sa direktorom te službe Zoranom Martinovićem rekao da će se još veća pažnja posvetiti onima koji čekaju dugo na zapošljavanje ili koji pripadaju kategoriji teže zapošljivih lica.

„U finansijskom planu NSZ-a za 2020. godinu, za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja opredeljena su sredstva u iznosu od 3,7 milijardi dinara, za mere i aktivnosti profesionalne rehabilitacije i podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom iz budžeta je izdvojeno 550 miliona dinara, dok je preko programa IPA 2013 obezbeđeno 23,6 miliona dinara“, rekao je Đorđević i naglasio da je u ovoj godini prvi put iz budžeta za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju u IT oblasti izdvojeno dodatnih 150 miliona dinara.

Ministar je kazao da će najviše pažnje biti posvećeno teže zapošljivoj kategoriji, osobama preko 50 godina starosti, nekvalifikovanim licima, ženama, kao i onima koji čekaju duže od 12 meseci za posao i kojima treba prvo radno iskustvo.

„Verujem da će sve ove mere dati bolje rezultate i veću efikasnost kada je u pitanju zapošljavanje, a i ukoliko bude potrebno država će svaki godine odvajati još više sredstava, u skladu sa mogućnostima“, rekao je Đorđević.

Ministar je najavio da će u narednom periodu NSZ imati veću efikasnost na terenu kao i da će se težiti tome da se buduće generacije obrazuju u skladu sa tržištem rada, čime će se smanjiti potreba za prekvalifikacijama.

„U ovoj godini, kao i u 2019. cilj NSZ-a će biti unapredjenje kvaliteta radne snage i ulaganje u ljudski kapital, a pre svega uključivanje mladih ljudi, koji izlaze iz sistema obrazovanja, u sve programe obuka, pripravnika i stručne prakse“, rekao je direktor te službe Zoran Martinović.

Dodao je da su povećani pojedinačni iznosi za stručne prakse i pripravnike kako bi mladi ljudu ostajali u Srbiji i posle školovanja se brže zapošljavali.