Potpisan ugovor o izgradnji petlje "Sopot", vrednost radova 2,18 miliona evra

Biznis 27. jan 202012:12 > 12:15
Podeli:
Izvor: Koridori Srbije

Koridori Srbije potpisali su ugovor o izgradnji petlje "Sopot", sa izvođačem radova, kompanijom "Integral Inženjering". Vrednost radova je oko 2,18 miliona evra, a rok za završetak radova je godinu dana, navodi se u saopštenju Koridora.

Posle izgradnje istočnog kraka Koridora 10, autoputa E-80, postojeća veza između državnih puteva Knjaževac-Temska-Dimitrovgrad i Niš-Pirot morala je biti ukinuta.

Koridori navode da su, uvažavajući zahteve meštana 17 sela iz okoline Pirota i lokalne samouprave, izradili projektnu dokumentaciju, obezbedili sredstva iz ušteda u okviru Zajma Evropske banke za obnovu i razvoj i sproveli javnu nabavku za izgradnju veze navedenih državnih puteva, na istom mestu posle izgradnje autoputa između njih.

Izgradnjom Petlje „Sopot“ rasterećuje se zona Petlje Pirot-Zapad, jer će deo lokalnog i tranzitnog saobraćaja koristiti ovu vezu.

Pored prednosti za lokalno stanovništvo, ostvaruje se najkraća i najbrža veza Bele Palanke i Pirota sa parkom prirode Stara planina, manastirom Temska, Knjaževcem, daje se podsticaj razvoju turizma i opštem napretku staroplaninskih sela i gravitirajućih delova Istočne Srbije.

Projektna dokumentacija predviđa izgradnju dve trokrake raskrsnice sa denivelisanom saobraćajnicom koja se preko nadvožnjaka ukršta sa autoputem E80. Dužina saobraćajne veze je 362 metra, navodi se u saopštenju.