Francuska i SAD izbegle trgovinski rat, postignut sporazum o oporezivanju

Biznis 22. jan. 202021:17 > 21:21
Podeli:
Izvor: REUTERS/Denis Balibouse

Francuski ministar finansija izjavio je da cće njegova zemlja odložiti porez na digitalne poslove velikih tehnoloških firmi poput "Gugla" i "Fejsbuka" u zamenu za obećanje Sjedinjenih Država da neće uvesti sankcije ako takvog poreza bude.

Taj dogovor Bruna Le Mera i američkog sekretara za finansije Stivena Mnučina mogao bi da sprečiti nov trgovinski spor Sjedinjenih Država i Evropske unije oko unosnog tržišta visokih tehnologija.

Le Mer je rekao da će Francuska odložiti naplatu digitalnog poreza do decembra – dok ne prođu izbori u SAD, ali da ga nikada neće u potpunosti ukinuti dok ne bude postignut međunarodni sporazum o tim porezima. Le Mer je tvrdio: „Digitalne kompanije će pošteno platiti porez 2020. godine“.

Amerika bi, s druge strane, odložila nametanje carinskih tarifa kojima je pretila Francuskoj: na vino, sir i ostale proizvode.

Le Mer i Mnučin su se dogovorili da razgovaraju o uspostavljanju globalnog okvira o oporezivanju poslovanja na internetu.

Desetine vlada su donele ili razmišljaju o takvim porezima za kompanije koje posluju u njihovim zemljama, što izaziva pretnje odmazde Trampove administracije. Pored tarifa na francuske proizvode, predsednik Donald Tramp je izneo i veću pretnju od tarifa na automobile proizvedene u EU, gde je to ogromna industrija. Utvrđena u julu, francuska mera pogađa velike internetske kompanije, uključujući „Gugl“ i „Amazon“ s 3 odsto poreza na prihode od digitalnog poslovanja ostvarenog u Francuskoj.

Suočena s američkim gnevom zbog svog poreza, Francuska se u avgustu složila sa Sjedinjenim Državama da pokuša da se do sredine 2020. godine postigne međunarodni sporazum o oporezivanju digitalnog poslovanja.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj, koja savetuje bogate zemlje u svetu, pokušava da smisli međunarodno dogovoren način za oporezivanje digitalnog poslovanja.

Le Mere, Mnučin i šef OECD-a Hose Anhel Guria sastaće se u četvrtak da bi radili na tome.

„Apsolutno očekujem da ćemo doći do rešenja jer ne postoji ‘plan B’ „, rekao je Guria agenciji AP u Davosu.

Francuske mere – na šta?

Francuska mera je pokušaj da se zaobiđu mere multinacionalnih kompanija za izbegavanje poreza, koje plaćaju većinu svog poreza samo u državi EU u kojoj su registrovane i to često po veoma niskim stopama. To zapravo znači da te kompanije ne plaćaju u zemljama u kojima imaju velike operacije – gde posluju, ali gde nisu bazirane.

Francuski porez se odnosi na digitalno poslovanje kompanija koje imaju globalni prihod veći od 750 miliona evra (833 miliona dolara), a prihod u Francuskoj veći od 25 miliona evra.

Visok prag prihoda trebalo bi da omogući rad početnika – „startapa“.

Francuska tvrdi da tehnološke kompanije zloupotrebljavaju svoju tržišnu dominaciju, posebno kroz izbegavanje poreza i sprečavaju druge da imaju poštene šanse da im konkurišu.

Dok je Francuska preuzela vodeću ulogu u pritisku za promene u oporezivanju digitalnog poslovanja, druge zemlje razmatraju slične mere, uključujući Austriju, Italiju, Španiju i Veliku Britaniju.

Tramp okrivio Evropu za veliku grubost

Govoreći u sredu za TV CNBC-u iz Davosa, Tramp je okrivio Evropu za „veliku grubost“ prema Sjedinjenim Državama, iako je dan ranije, kako je rekao, imao „sjajan razgovor“ s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

„Ali rekao sam: ‘Ako nešto ne dobijemo, moraću da preduzmem akciju. A akcija će biti visoke tarife na njihove automobile i druge stvari koje dolaze u našu zemlju’ „, rekao je on.

„Oni (Evropa) će sklopiti dogovor zato što to moraju. Nemaju izbora“, rekao je Tramp.

Velika Britanija koja bi trebalo da napusti Evropsku uniju 31. januara i želi da postigne trgovinski sporazum sa SAD, kao i sa svojim bivšim partnerima u evropskom bloku, takođe se našla u sporu.

Velika Britanija bi trebalo da od aprila nametne porez od dva odsto na digitalne poslove firmi koje zarađuju 500 miliona funti (640 miliona dolara) godišnje u globalnim prihodima.

Šef britanskog Trezora – ministar finansija, Sadžid Džavid, rekao je u Davosu da planira da u aprilu uvede porez na digitalne usluge, ali kao „privremeni“, dok se ne postigne međunarodni sporazum o tome.

Mnučin je na istom panelu rekao da će njih dvojica imati „razgovore o tome u četiri oka“.

„Bili smo prilično jasni da mislimo da je digitalni porez diskriminatorske prirode“, rekao je Mnučin.

Aludirajući na planove desetina zemalja koje razmišljaju o takvim porezima, rekao je: „Ako ljudi žele da proizvoljno uvedu poreze našim digitalnim kompanijama, onda ćemo mi razmotriti takođe proizvoljno uvodjenje poreza na njihove kompanije koje proizvode automobile“.