Brnabić u Davosu razgovarala s predstavnicima Simensa i Filipsa

Biznis 22. jan 202020:01 > 20:03
Izvor: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić imala je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu sastanke koje je ocenila kao važne za privredu Srbije.

Brnabić se sastala sa zamenikom generalnog direktora „Simensa“ Rolandom Bušom s kojim je razgovarala i o pogonu te nemačke kompanije u Kragujevcu. Simens planira proširenje poslovanja u Srbiji, gde zapošljava gotovo 2.000 ljudi, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

U izjavi novinarima Brnabić je izdvojila „odličan sastanak“ s predstavnicima holandske kompanije „Filips“.

„Kompanije poput ovih želimo u Srbiji, smatram da bi doprinele transformaciji ka ekonomiji zasnovanoj na inovacijama“, rekla je Brnabić.

Ona je ocenila da bi na taj način privreda Srbije postala „mnogo konkurentnija“ i da bi se više investiralo u istraživanja, razvoj i inovacije, uz rast bruto domaćeg proizvoda i plata.

Brnabić je rekla da je imala dobar sastanak i s novim predsednikom Evropskog istraživačkog saveta Maurom Ferarijem koji je prošle godine posetio Srbiju.

„Imamo dobru saradnju i nadam se da će biti još bolja zahvaljujući tome što smo sada osnovali Fond za nauku koji radi upravo po ugledu na Evropski savet za istaživanje i razvoj“, kazala je Brnabić i dodala da je to jedan od njenih prioriteta.

Ona je s Martinom Larkin, direktorkom Svetskog ekonomskog foruma za Evropu i Evroaziju, razgovarala o već postignutom dogovoru da u Beogradu bude „regionalni centar Svetskog ekonomskog foruma za četvrtu industrijsku revoluciju“.

Brnabić će se u Davosu sutra sastati s premijerom Holandije Markom Ruteom i guvernerom Japanske banke za međunarodnu saradnju Tadašijem Maedom.

Ona će u Davosu učestvovati u debati na temu „Tempo nastavka – tehnologija na raskršću“.