Tramp i Fon der Lajen ocenili razgovor u Davosu kao dobar

Biznis 21. jan. 202019:47 > 19:52
Podeli:
Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst

Predsednik SAD Donald Tramp i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen su, posle sastanka u Davosu, oboje ocenili da je prvi susret bio dobar.

Tramp je rekao novinarima posle susreta da su imali „vrlo dobar razgovor“, bez davanja dodatnih detalja i ne navodeći da li su razgovarali o njegovoj pretnji o uvodjenju carina na uvoz evropskih automobila.

Fon der Lajen je na Tviteru napisala da je bio „dobar prvi sastanak sa Donaldom Trampom i razmena mišljenja o trgovini, tehnologiji i energetici na Svetskom ekonomskom forumu 2020“.

„Radujem se radu sa njim o mogućnostima i izazovima pred nama. Uverena sam da možemo da se angažujemo na pozitivnoj agendi“, napisala je ona na Tviteru i dodala da će nastavak uslediti „skoro“ u Vašingtonu.

POVEZANE VESTI

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je danas, pre sastanka u Davosu sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, da je čuo da je ona težak pregovarač, ali da se nada da će SAD i EU postići napredak na novom trgovinskom sporazumu.

„Sjajno je biti ovde sa predsednicom Evropske komisije i ženom koja je veoma poštovana, ali čuo sam da je težak pregovarač, što je za nas loša vest“, rekao je ranije Tramp u Davosu gde učestvuje na 50. Svetskom ekonomskom forumu i dodao da SAD žele da sklope trgovinski sporazum sa Evropom, preneo je AP.

Ovo je bio prvi sastanak Trampa i predsednice EK. Tramp je u poslednje vreme imao dosta nesuglasica s Evropom oko poreske i trgovinske politike, a jedan od razloga je novi porez Francuske koji su američki tehnološki giganti poput Amazona i Gugla prinuđeni da plaćaju.

Predsednik SAD najavio je zatim odmazdu u vidu poreza od 100 odsto na uvoz sira, vina, karmina i ostalih proizvoda iz Francuske. Tramp je danas u Davosu rekao da će snažno razmotriti uvodjenje carina na uvoz evropskih automobila ukoliko SAD i Evropska unija ne uspeju da postignu trgovinski dogovor ali je i dodao da očekuje da će biti postignut sporazum sa Evropom.

On je rekao da Evropljani znaju da moraju „da urade nešto“ i da ukoliko su fer „nećemo imati problem“.

Ursula fon der Lajen je rekla uoči sastanka sa predsednikom SAD da su američki i evropski narodi prijatelji, te da na tome treba graditi budućnost.

„Mislim da nikada ne bi trebalo da zaboravimo da imamo dugu istoriju zajedničkih temelja, prijateljstva i puno poslovnih ugovora“, rekla je ona.