Tramp u Davosu: Amerika pobeđuje kao nikada do sada

Biznis 21. jan 202014:26 > 14:30
Podeli:
Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst

Predsednik SAD Donald Tramp pokušao je u Davosu da svetsku ekonomsku zajednicu uveri u spektakularne rezultate američke privrede.

On je u obraćanju na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu podsetio da je pre dve godine na istom mestu najavio veliki povratak Amerike.

„Danas sam ponosan jer mogu da kažem da su SAD usred ekonomskog procvata kakav svet nikada ranije nije video“, rekao je on, obrativši se samo nekoliko sati pre nastavka suđenja u Senatu povodom njegovog opoziva. 

POVEZANE VESTI

Najavio je da će se SAD pridružiti inicijativi za sađenje milijarde stabala širom sveta, ali je većinu svog govora proveo naglašavajući da je njegov mandat na mestu predsednika SAD doprineo poboljšanju američke ekonomije, piše novinska agencija AP. 

„Amerika napreduje. Amerika cveta i da, Amerika opet pobeđuje kao nikada do sada“, rekao je Tramp, a govorio je i o rekordno niskoj nezaposlenosti u SAD. 

On će se tokom dvodnevne posete Davosu sastati sa ekonomskim i političkim liderima, saopštila je Bela kuća. 

Tramp će se prvi put sastati sa novom predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen. 

Nagađalo se da će Tramp zbog suđenja u Senatu otkazati putovanje, ali njegovi saradnici naglasili su da je on i dalje fokusiran na postizanje rezultata za američki narod. 

Demokrate su u američkom Kongresu pokrenule istragu koja se fokusira na to da li je Tramp zloupotrebio predsednička ovlašćenja i tražio pomoć strane vlade – Ukrajine, da oslabi mogućeg rivala na predsedničkim izborima Džoa Bajdena i poveća svoje šanse na predsedničkim izborima sledeće godine. 

Oni su u optužnici naveli da je Trampov cilj bio njegov lični politički dobitak i da je „zatim pokušao da prikrije svoju zaveru opstruirajući istragu Kongresa o njegovom nedoličnom ponašanju“. 

Tramp to negira, a njegovi advokati tvrde da demokrate od početka žele da pronađu neki način „bilo koji način, da iskoriste moć impičmenta kao političko oruđe za poništavanje rezultata izbora 2016. i uplitanje u izbore 2020. godine“.