Počinje Svetski ekonomski forum u Davosu, teme – nejednakost i klimatske promene

Biznis 20. jan 202015:58 > 16:06
Izvor: REUTERS/Denis Balibouse

U Davosu počinje jubilarni 50. godišnji Svetski ekonomski forum (WEF), koji će okupiti pripadnike svetske političke i ekonomske elite, a među temama su klimatske promene, usporavanje globalnog rasta, trgovinski ratovi, sukobi i tenzije na Bliskom Istoku, u severnoj Africi i u istočnoj Aziji. Uoči samita Oksfam objavljuje podatke o raspodeli bogatstva u svetu. Broj milijardera udvostručen je u proteklih 10 godina zahvaljujući ekonomskom sistemu baziranom na nejednakosti.

U izveštaju koji je objavljen uoči okupljavanja svetskih političkih i poslovnih lidera u švajcarskom Davosu navodi se da bogatstvo 2.153 svetska milijardera premašuje imovinu 4,6 milijardi ljudi, odnosno 60 odsto svetske populacije, pokazuje izveštaj Oksfama koji prenosi agencija Hina.

POVEZANE VESTI

„U 30 zemalja širom sveta u toku su protesti. Učesnici tih protesta poručuju da ne prihvataju nejednakost i da ne žele više da žive u takvim uslovima“, rekao je Amitab Behar iz Oksfam Indija.

Taj duboki jaz temelji se na pogrešnom i seksističkom ekonomskom sistemu, čemu u prilog govori podatak podatak da 22 najbogatija muškarca sveta imaju više novca nego sve žene u Africi.

„Žene dnevno troše milijarde neplaćenih sati na kuvanje, čišćenje i brigu za rođake, zbog čega se mnoge među njima ne mogu obrazovati niti zaposliti, vrednost njihovog rada je tri puta veća od vrednosti globalne tehnološke industrije“, kaže Behar.

Vlade se neadekvatnim oporezivanjem najbogatijih pojedinaca i kompanija odriču novca kojim bi se žene moglo izvući iz siromaštva, upozoravaju u Oksfamu. 

Ta organizacija predlaže da u sledećih 10 godina jedan odsto najbogatijih u svetu plaća samo 0,5 odsto veće poreze, što će omogućiti otvaranje 117 miliona radnih mesta u sektorima poput zdravstva, obrazovanja i brige za stare i decu. Među prioritetima foruma biće i borba protiv klimatskih promena i globalna akcija na tom polju.

„Videćemo šta će nam Tramp reći ovde na Forumu, ovde je akcenat na umrežavanju i zajedničkim rešenjima“, kaže osnivač Svetskog ekonomskog foruma Klaus Švab.

„Mi nećemo odustati, borićemo se i dalje – to poručujemo svetskim liderima u Davosu“, rekla je aktivistkinja Greta Tunberg.

Ekološka pitanja spadaju u glavnih pet rizika za globalnu privredu u narednoj deceniji, prema studiji koju su objavili organizatori Svetskog ekonomskog foruma. Zabrinutost je posebno izražena, navodi se, u vreme kada rastu međunarodne podele koje se ogledaju u globalnim sporovima, kao što je trgovinski rat između SAD i Kine.