Brnabić: Vlada Srbije pruža ruku preduzetnicima

Biznis 17. jan 202013:18 > 13:22
Podeli:
Izvor: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je na konferenciji o podsticanju preduzetništva "Startuj legalno" da je mnogo urađeno kako bi se ljudi ohrabrili da budu preduzetnici i da je Vlada Srbije ta koja "pruža ruku preduzetnicima".

Ona je rekla da je Srbija lider u privlačenju direktnih stranih investicijama, a da sada treba da bude lider u preduzetništvu.

Brnabić je navela da država želi da podrži mlade koji su završili školu ili one koji se teže zapošljavaju da naprave sebi radno mesto i da treba videti kako dodatno pomoći tim firmama, osim oslobođenja od poreza na godinu dana.

Ona je rekla da će ta mera od 1. marta biti proširena na inovacionu delatnost, koja će posle otvaranja nove firme biti oslobođena poreza na tri godine.

Premijerka je izrazila zadovoljstvo zbog automatizacije procedure paušalnog oporezivanja, koja sada preduzetnicima omogućava da sebi obračunaju porez.

Brnabić je rekla da će biti otvoren i portal na kojem će zainteresovani moći da vide šta se traži i država nudi po pitanju otvaranja preduzeća.

„Nismo mi bez preduzetničkog duha. Imamo ga. Očekujem vanredne rezultate posle ovih mera“, rekla je Brnabić.

Članica Upravnog odbora NALED Stanka Pejanović istakla je da je u poslednji pet godina broj firmi i preduzetničkih radnji povećan na oko 53.000, odnosno oko 16 odsto i da je prošle godine u Srbiji bilo 390.767 privrednih subjekata.

Ona je rekla da udeo novoosnovanih preduzeća u ukupnom broju privrednoh subjekata dostiže 12 odsto.

Kao ključne probleme koji opterećuju privrednike Pejanović je izdvojila visoko poresko opterećenje, birokratiju i sivu ekonomiju.

Ona je kao pozitivne mere ocenila poresko oslobađanje početnika u poslovanju i automatizaciju procedure paušalnog oporezivanja.

Pejanović je naglasila da je počelo i takmičenje za najpreduzetniju lokalnu samoupravu „Šampioni preduzetništva 2020“ u kojoj će se lokalne samouprave rangirati po broju novoosnovanih subjekata i broju korisnika mera poreskog oslobođenja početnika.

Ambasador Nemačke Tomas Šib rekao je da je inicijativa „Startuj legalno“ odlična i da će je podržati, jer stub nemačke privrede čine mala i srednja preduzeća.

Podaci koje je NALED dostavio medijima pokazuju da je u 2019. u Srbiji osnovano 46.317 privrednih subjekata, od koji 80 odsto čine preduzetnici, a 20 odsto su privredna društva.