Fabrika vode u Zrenjaninu opet stala

Biznis 28. dec 201912:48 > 17:19
Podeli:
Izvor: N1

Postrojenje za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu juče je ponovo prestalo da radi, a iz česmi Zrenjaninaca opet teče neprečišćena voda iz izvorišta, bogata arsenom i drugim štetnim materijama, saznaje N1.

Za N1 je nezvanično rečeno da je u popodnevnim satima JKP „Vodovod i kanalizacija“ preuzelo vodosnabdevanje Grada na način na koji je to činilo pre puštanja u rad Fabrike vode.

POVEZANE VESTI

„Imali smo zacrtane rokove koji su probijeni, jer prečistač ne daje pijaću vodu koja zadovoljava sve zadate parametre. Dali smo novi rok investitoru i, ukoliko sve ne bude po propisima, raskinućemo ugovor i neko će za to morati da snosi odgovornost“, izjavio je u novogodišnjem intervjuu za list „Zrenjanin“, objavljenom istog dana kada je Fabrika vode ponovo stala, gradonačelnik Čedomir Janjić.

Za lokalnu televiziju „Santos“ ranije je spomenuo da je rok koji su u dogovoru sa Vladom Srbije dali investitoru, kraj marta. 

Još nije poznato koji su razlozi za prekid rada Postrojenja za prečišćavanje vode. Podsećamo, ono je pre godinu dana, nakon dužeg zastoja, počelo sa radom da bi pet meseci kasnije došlo do novog prekida, kako su tada pojašnjavali vlasnici Fabrike, zbog fizičkog zagađenja na filterima. Letos su obnovili rad, a početkom septembra i u potpunosti preuzeli prečišćavanje vode za ceo grad. 

Na sastanku kom je u junu u Fabrici vode prisustvovala i premijerka Ana Brnabić, dogovoreno je da krajnji rok za rešavanje svih problema sa vodosnabdevanjem u Zrenjaninu bude 15. septembar. 

Petnaestogodišnja zabrana za upotrebu vode za piće i dalje je na snazi.

JKP Vodovod i kanalizacija preuzelo vodosnabdevanje grada

Zato što voda sa postrojenja za prečišćavanje pitke vode ne zadovoljava potrebne standarde kvaliteta, prekinuto je snabdevanje grada vodom, a vodosnabdevanje je u potpunosti preuzelo JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin, navodi se u saopštenju tog preduzeća.

Kako se dodaje, razlog za donošenje odluke o prekidu vodosnabdevanja sa postrojenja za prečišćavanje pitke vode leži u činjenici da od 2. septembra, kada su preuzeli celokupno vodosnabdevanje grada, postrojenje nije uspelo da u potpunosti postigne kvalitet vode u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ vršiće snabdevanje grada vodom sve dok postrojenje za prečišćavanje vode ne bude spremno da isporuči vodu koja zadovoljava sve predviđene parametre kvaliteta.