Srbija, uz pomoć Svetske banke, želi do privrednog rasta od šest odsto

Biznis 26. dec. 201913:25 > 13:28
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u razgovoru sa predstavnicima Svetske banke da Srbija naredne godine može da dostigne rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od šest odsto.

Vučić je na sastanku u Beogradu sa regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju Lindom van Gelder, podržao kontinuitet razgovora sa ovom bankom s ciljem nastavka neophodnih strukturnih reformi.

„Cilj ovih reformi jeste održivi rast BDP-a Srbije u narednom petogodišnjem periodu na godišnjem nivou od četiri do šest odsto. Naš sadašnji rast od četiri odsto je izuzetno dobar za regionalne prilike, ali Srbija je u stanju da ovakvu tendenciju nastavi, te da naredne godine dostigne i šest odsto rasta“, rekao je on.

Vučić je dodao da je u tom kontekstu podrška Svetske banke od izuzetnog značaja, saopšteno je iz pres-službe predsednika Srbije.

Nastaviti reformski proces

Predstavnici Svetske banke ponovo su istakli da su uspešno sprovedene reforme u Srbiji donele odlične rezultate, kao i da su mere fiskalne konsolidacije, takođe, stvorile osnov za dalji ubrzani rast srpske privrede.

Sagovornici su se saglasili da Srbija treba da nastavi reformski proces u smeru daljeg razvoja finansijskog tržišta uz stvaranje novih finansijskih instrumenata za finansiranje malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Na sastanku je razgovarano i o reformi javnih preduzeća, kao i o unapređenju rada Nacionalne službe za zapošljavanje, uz dalji razvoj aktivnih mera zapošljavanja.

„Predloženi su i koraci za unapređenje konkurentnosti u različitim oblastima. Srbija postaje sve konkurentnija, ne samo zbog odgovornog odnosa prema budžetu i investitorima, već i zbog sveobuhvatnog pristupa infrastrukturi, koja je neophodna za dalje investicije“, istakao je Vučić.

On je naglasio da Srbija ostaje posvećena sprovođenju reformi, naročito u oblasti zakonodavstva.

Predstavnici Svetske banke posebno su pohvalili novi zakonodavni okvir u oblasti javnih investicija, javnih nabavki, državne pomoći i dualnog obrazovanja.

Prema rečima Van Gelder, sve navedeno će omogućiti bolji investicioni i poslovni ambijent, kao i održivi i stabilan privredni rast Srbije.