Tek što je struja poskupela, MMF podržava Vladu da razmotri nove cene

Biznis 23. dec 201918:49 > 19:15
Podeli:
Izvor: N1

Nešto više od tri nedelje otkako je struja poskupela za 3,9 odsto, stigla je najava još jednog potencijalnog poskupljenja kilovata sredinom naredne godine, na predlog Međunarodnog monetarnog fonda. Dok premijerka poručuje da za sada neće biti izmena u cenovniku, stručnjaci nisu uvereni u to i predviđaju povećanje nakon narednog izbornog ciklusa.

Povećanje cene struje prvog dana decembra bilo je prvi korak u dobrom pravcu – ocenjuje Međunarodni monetarni fond u svom trećem revizionom izveštaju, uz poruku – kako bi Elektroprivreda Srbije postala akcionarsko društvo i kako bi postigla uspešnu finansijsku konsolidaciju, cenu energije je potrebno ponovo povećati.

„Uprkos povećanju investicija, neophodno je povećanje proizvodnih kapaciteta i prilagođavanje standardima zaštite životne sredine, MMF pozdravlja posvećenost vlasti da proceni nove tarife struje do sredine 2020. kako bi se osiguralo potpuno pokrivanje troškova proizvodnje“, naveo je MMF. 

Međutim, građani ne treba da brinu za svoje novčanike, bar prema proceni predsednice Vlade, koja kaže da nije videla da je MMF izneo zahtev koji mora da se ispuni do naredne runde razgovora, ali konstatuje – naša struja najjeftinija je u Evropi i time se čuva socijalni mir, što se negativno održava na EPS. 

POVEZANE VESTI:

„Elektroprivreda Srbije nema dovoljno, ne prihoda, nego prihoda koje bi imala da je ta cena na jednom realnom nivou, ali to je naša politika. U ovom trenutku, mi ćemo čuvati tu politiku, svakako, dok ne podignemo još značajnije prosečne plate u Srbiji, tako će morati da bude. Mi ne možemo da namećemo nove namete građanima Republike Srbije“, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta Petar Đukić smatra da decembrasko povećanje nije dovoljno da bi se postigli neki rezultati, s obzirom na to da je u poslednje dve godine, u vreme inflacije od pet odsto, povećanje cene bilo nultno.

„Povećanja treba da budu blaža, jednom godišnje, i u skladu sa inflacijom i sa potrebama restrukturiranja i snažnog oporavka EPS-a, ali uz ogromnu štednju, uz promenu načina poslovanja, restrukturiranje u smislu modernizacije i smanjivanje troškova u ovoj našoj energetskoj kompaniji“, ocenjuje Đukić.

EPS može da podnese i niže i više cene, kaže Đukić, ali ipak očekuje povećanje tarife nakon izbora, što će zavisiti od procene Vlade i Agencije za energetiku. 

„Ali ja ne verujem da će ta cena biti iznad recimo osam ili devet odsto u avgustu mesecu, imajući u vidu našu uglavnom polulističku politiku koja se odnosi na cenovne disparitete ili, hajde da kažem one cene koje su još pod kontrolom, a ovo je jedan od tih cena pod kontrolom“, dodaje profesor Đukić.

A kada je reč o transformaciji EPS-a, Đukić kaže da je zahtev MMF da EPS postane akcionarsko društvo očekivan i nije nešto što može da se bira, jer je proces započet još 2014. godine. Mali deo zacrtanog je ispunjen, iako je reč o bitnom faktoru međunarodne podrške ove finansijske institucije, smatra profesor.