DRI nema podatke da je država kontrolisala akvizicije Telekoma

Biznis 23. dec. 201918:50 > 18:50
Podeli:
Izvor: N1

Državna revizorska institucija nije upoznata sa nalazima kontrole drugih državnih organa u vezi sa akvizivijama Telekoma, među kojima je i kupovina Kopernikusa za 200 miliona evra.

Poslednji izveštaj Državne revizorske institucije predstavljen javnosti obuhvatio je najveće akvizicije od 2016. do 2018. godine koje premašuju 200 milijardi dinara. Preciznije, bavio se samo time koliko su nadležni državni organi efikasno kontrolisali te postupke. Pitanja o svrsishodnosti akvizicija državnog Telekoma ipak su ostala bez odgovora.

Fokus državnih revizora bio je na EPS-u, Srbijagasu i Telekomu. Akvizicije EPS-a i Srbijagasa kontrolisala je Vlada, resorna ministarstva i nadzorni odbori tih preduzeća.

Izvor : N1

Slučaj Telekoma koji je preuzeo više kablovskih operatora, među kojima i Kopernikus za gotovo 200 miliona evra, sudeći prema izjavi državnog revizora Goranke Jovanović, pokazao se, ipak, drugačijim.

„Kontrolu akvizicija koje je sproeo Telekom a.d. izvršio je Nadzorni odbor društva. Ne samo Nadzorni odbor nego korporativni organi akcionarskog društva Telekom. Međutim, kontrola ministarstva privrede nije nam dokumentovana“, navela je Jovanović.

„Ministarstvo telekomunikacija, njihova veza, njihov nadzor, dali su oni dokumentovali kontrolu, nismo dobili“, dodala je ona.

Na pitanje N1 da li će se DRI baviti prirodom Telekomovog preuzimanja više kablovskih operatora, sumom potrošenog novca, kao i ekonomičnošću zaključenih poslova Telekoma koji je u većinskom državnom vlasništvu od Goranke Jovanović smo dobili sledeći odgovor:

POVEZANE VESTI

„Mi smo morali prvo da vidimo sistemski gde su problemi za akvizicije, odnosno kontrolu akvizicija. Efekte, ekonomičnost akvizicija mi sada ne možemo da vam ništa kažemo iz razloga što najmanje treba period od tri i više godina da protekne da bismo znali da cenimo efekte akvizicije.“

Na naš komentar da su gubici, troškovi i nenaplaćena sredstva bili tema prethodnih izveštaja, predsednik DRI Duško Pejović navodi:

„Voda je tekla odavno, teče i teći će, ovo je bogatstvo od kad je počelo da se upotrebljava. Akvizicija je tek počela i akcenat nije bio kad se vrši postupak akvizicije da li se šta izgubilo, rasulo, dakle nemoguće je upoređivati sa ovim.“

Pejović ističe i da je saglasnost Vlade i kontrola postupka drugačija kod Srbijagasa i EPS-a u odnosu na Telekom koji je akcionarsko društvo.

Izvor : N1

„Ovi iz privrede kažu – mi za njih više nismo nadležni u direktnom delu, jer su oni bili kod nas u postupku privatizacije, i dok su bili, mi smo bili u nadležnosti. Kad je postupak završen on je više u nadležnostima njihove rukovodeće strukture koju bira Vlada“, objasnio je.

Ipak je bez odgovora ostalo insistiranje na pitanju zašto se procedura razlikuje za državni Telekom, čije su akvizicije vredne više od 300 miliona evra.

Novinar FoNeta Zoran Pavić ukazao je na konferenciji za medije, da je država većinski vlasnik i EPS-a i Srbijagasa, gde je čitava procedura prošla kroz sve nivoe odlučivanja – i resornih ministarstava i Vlade, dok u slučaju Telekoma postoji samo odluka Nadzornog odbora.

Pejović je odgovorio da je DRI to i napisala u svom izveštaju.

„Dakle, da mi to nismo napisali, onda bi bilo opravdano – ‘zašto niste napisali kada je država većinski vlasnik i kada upravlja i tako dalje'“, naveo je predsednik DRI.

Državna revizorska institucija uputila je preporuke Ministarstvu privrede radi efikasnije kontrole akvizicija shodno Zakonu o ministarstvima.