Analitičar: Evropa kao Srbija – ugrožena i pritisnuta sa svih strana

Biznis 23. dec 201917:25 > 17:28
Izvor: N1

Pozicija Evrope u ovom trenutku liči na položaj Srbije - ugrožena je i pritisnuta sa svih strana, rekao je spoljnopolitički komentator Momčilo Pantelić na prestavljanju godišnjeg izdanja magazina Ekonomist - Svet u 2020.

Na promociji časopisa na Fakultetu političkih nauka govorili su dekan Fakulteta Dragan Simić, izdavač Robert Čoban, kao i spojnopolitički analitičar Boško Jakšić.

Jakšić se osvrnuo na trenutnu ulogu francuskog predsednika Manuela Makrona i njegov predlog proširenja Evropske unije u sedam etapa.

Jakšić kaže da kada lideri Srbije i Crne Gore kažu da se to na njih ne odnosi, pokazuju simptomatičnu reakciju na Makronov predlog.

„Čini mi se da će ona dobiti podršku ostatka Evrope, pre svega Nemačke, koja i dalje ponavlja mantre o tome da smo mi željni budući članovi EU, a pritom znamo da godine i godine prolaze i da je napredovanje zaista brzinom puža“, ocenjuje Jakšić.

„I Amerika i Kina i Rusija rade na tome da se razgradi Evropska unija, a i ona sama iznutra isto radi. Dakle, sve te pritiske koje mi osećamo, u ovom trenutku oseća i EU u kojoj mi vidimo neko rešenje, takoreći spas od svih nevolja. Ja sam optimista i verujem u vrednosti EU, ali da je u krizi – jeste“, dodao je Momčilo Pantelić.