Vlasnici hotela u Vrnjačkoj Banji bliski SNS-u, za premijerku – nije bitno ko su

Biznis 23. dec. 201916:46 > 19:28
Podeli:
Izvor: N1

Ministarstvo privrede krajem prošle godine odobrilo je oko 2,5 miliona evra novca za renoviranje dva hotela u Vrnjačkoj Banji. Subvencije su dobili "Fontana" i "Tonanti", a prema pisanju KRIK-a, firme u čijem su vlasništvu ova dva hotela povezane su sa ljudima bliskim SNS. Premijerka Ana Brnabić kaže da su za državu strani i domaći investitori isti i da joj nije poznato ko su vlasnici pomenutih hotela.

Darko Đurović, vlasnik „Tonantija“ i Milan Vlaisavljević, vlasnik „Fontane“, krajem 2018. i početkom 2019. godine potpisali su ugovore sa Ministarstvom privrede koje im je odobrilo oko 2,5 miliona evra za renoviranje ova dva hotela.

Sredstva su im dodeljena na osnovu Uredbe o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija.

POVEZANE VESTI

A kako piše KRIK, vlada je u martu prošle godine promenila uredbu i tako omogućila da novac dobijaju i oni koji rekonstruišu ili grade hotele u banjama.

„Kako dajete podsticaj stranim, tako isto želimo i da domaći investitori mogu da ulažu. Pri tom, dajemo podsticaj razvoju banjskog turizma u Srbiji. I to smo morali da uradimo na neki način. Tako da je ta uredba samo zbog toga izmenjena“, kazala je premijerka Ana Brnabić.

Oba hotela pripadala su firmama koje su odvedene u stečaj, a onda prodate na licitaciji.

Osim slične sudbine, „Tonanti“ i „Fontanu“ vezuje i nešto zanimljivije. Njihovi novi vlasnici povezani su sa Srpskom naprednom strankom i njenim najvišim funkcionerima.

Tako je prema pisanju KRIK-a, vlasnik “Fontane” Milan Vlaisavljević – poslanik SNS u Skupštini Vojvodine, dok je Darko Đurović, vlasnik „Tonantija“ – sinovac nekadašnjeg direktora „Koridora“ i funkcionera SNS-a Dmitra Đurovića.

„Zaista ne znam ko su vlasnici i to je apsolutno nebitno. Jer, ako imate solidan finansijski plan i zapošljavate ljude, a pri tom donosite neku dodatnu vrednost lokalnoj samoupravi i državi, po uredbi ćete na potpuno transparentan način dobiti podsticaje kao podršku da bi se otvarali hoteli i ostvarivali potencijali koji postoje na terenu“, rekla je Ana Brnabić.

Zanimljivo je da je Milana Vlaisavljevića Agencija za borbu protiv korupcije prošle godine kaznila jer se nije odrekao upravljačkih prava upravo u kompaniji koja je sada vlasnik hotela.