Vučić: Primanja zanatlija će da rastu, dualno obrazovanje donosi siguran posao

Biznis 23. dec. 201912:50 > 12:54
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da zemlje koje su uvele dualno obrazovanje napreduju daleko brže od onih koje to još nisu učinile i dodao da očekuje da u Srbiji primanja zanatlija budu drastično veća nego sada.

„Razmišljao sam da li je to stvar navika ili sistema? Da li je to stvar nečije prirode, pa je neko marljiviji, ili je to oblik društvene svesti koju baštine i religije. Ipak je to stvar sistema i mi Srbi ni u čemu nismo lošiji od drugih, ali samo to treba da sprovedemo“, rekao je Vučić na konferenciji „Dualno obrazovanje – znanje za budućnost“ u Beogradu.

On je naveo da je pre nekoliko godina, kada je pričao o dualnom obrazovanju, „imao 15 dana najteže napade na svim naslovnim stranama“ i da su ga optuživali da ništa ne razume.

„Danas je Srbija, slučajno ili ne, vodeća po stopi rasta. Nemamo deficit već četiri godine i smanjujemo razliku u odnosu na razvijene zemlje iz godine u godinu“, rekao je Vučić i dodao da su ljudi sumnjali i u mere fiskalne konsolidacije, novi Zakon o radu i druge teške mere koje su primenjivane, ali da je to bilo nešto kroz šta je zemlja morala da prođe.

On je rekao da dualno obrazovanje deci ne donosi samo siguran posao i primanja, već i odgovornost i ozbiljnost.

„Ta deca će ranije da napuste roditelje i osnuju svoju porodicu. I imaćemo još jednu generaciju više i radnika i stručnjaka. Nećemo da kasnimo za drugima“, rekao je on.

Vučić je rekao da u dualnom obrazovanju nije važna samo diploma, već šta neko zna da radi.

„Mi već sada imamo muke sa stolarima, tesarima, zavarivačima, bravarima i sa još 33 zanimanja“, rekao je on.

Ukazao je da na gradilištima, kao što je „Beograd na vodi“, već sada radi veliki broj majstora iz Albanije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, čak i iz Rumunije.

„Gotovo da nemamo nezaposlenih zanatlija. Kod nas će uskoro vodoinstalateri biti najplaćeniji“, rekao je Vučić.

Dodao je da zato i insistira na takozvanom „mini-šengenu“, jer Srbija više ne može nijedan auto-put ili prugu da izgradi bez pomoći stranih radnika.

„I frizerima u Beogradu se na konkurs javi jedan ili nijedan kandidat. Zato što niko neće da počne da radi za platu od 50.000 dinara. Govorim o Beogradu, a ne o unutrašnjosti. Niko neće da radi u gradskoj čistoći. I zato će dramatično primanja zanatlija da rastu, a padaće menadžeri i sve ostalo“, rekao je on. 

Šarčević: U dualno obrazovanje uključiti i univerzitete

Ove školske godine u Srbiji je 6.100 učenika uključeno u dualno obrazovanje, u 72 škole na 35 obrazovnih profila i u 880 kompanija.

Ministar prosvete Mladen Šarčević pohvalio je dualno obrazovanje i rekao da je Srbija reformisala svoje školstvo i da je važno da se u proces dualnog obrazovanja uključi i univerziteti.

Predsednica Saveta za dualno obrazovanje u Švajcarskoj Ursula Renold kaže da posluje sa 20 zemalja širom sveta, uključujući i SAD, i da je Srbija jedina zemlja gde se predsednik posvetio tom pitanju.

Osnivač Karijer vejs Kolorado Noel Ginzburg rekao je da Srbija može da bude primer i drugim zemljama i da je pripremanje učenika za rad kroz dualno obrazovanje zajednička misija.