Raspisan tender za naplatu karata, Busplus se ukida od 2020?

Biznis 23. dec. 201909:59 > 10:00
Podeli:
Izvor: N1

Grad Beograd raspisao je tender za Projekat unapređenja sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda, prenosi eKapija.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, cilj studijsko-istraživačkog projekta je priprema aktivnosti za prevođenje postojećeg sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u Beogradu u buduće željeno stanje bez skokovitih promena i nepredviđenih okolnosti.

CIlj je „priprema aktivnosti unutar sistema u cilju dovođenja sistema u stanje potpune uređenosti i stabilnosti prihvatljivog za grad Beograd i potencijalnog budućeg operatora“, dodaje se, a prenosi eKapija.

Kako takođe piše u konkursnoj dokumentaciji, ugovor za uspostavljanje i obezbeđenje funkcionisanja sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom prevozu u Beogradu, Busplus, ističe u septembru 2020. godine, s obzirom na to da je potpisan u septembru 2010. godine na period od 10 godina između Sekretarijata za saobraćaj i Direkcije za javni prevoz i konzorcijuma na čijem čelu se nalazi kompanija Apex Solution Technology.

U prethodnom periodu sistem za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom prevozu u Beogradu ispoljio je određene slabosti (naročito u pogledu kontrole putnika), delom pod uticajem spoljnih faktora, a delom zbog složenosti strukture celine sistema javnog gradskog prevoza putnika u Beogradu, navodi se.

„Konstantno prisutni eksterni uticaji, a pre svega česte promene u tarifnoj politici na strateškom nivou, opšta atmosfera da kupovina karte nije obavezna, otežana kontrola usled nedostatka ovlašćenja i nadležnosti kontrolora, nedovoljan broj kontrolora u odnosu na realne potrebe, neefikasan sistem utuživanja korisnika, konstantan animozitet na relaciji Grad-BUSPLUS-putnik-mediji, itd…, produkovali su rizike koji su delovali i uticali na optimalnu strukturu i funkcionisanje sistema“, piše u tenderu.

Rok za dostavljanje ponuda je 20. januar 2020.