Mišković: Državni vrh nema pravi uvid u stanje domaće ekonomije

Biznis 12. dec 201907:48 > 07:52
Podeli:
Izvor: N1

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković izjavio je da bi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić predložio, kad bi uopšte imao priliku za to, da razgovaraju sa srpskim privrednicima, a ne samo sa stranim investitorima.

„I predsednik Vučić i premijerka Brnabić trebalo bi što više da pričaju sa ovdašnjim biznismenima, da čuju stvarne probleme sa kojima se oni suočavaju, da čuju predloge kojim bi putem trebalo da ide privreda i kakvi su zakoni neophodni da bi se ti ciljevi ostvarili. Mislim da državni vrh zapravo i nema pravi uvid u stanje domaće ekonomije, a znanje je osnov napretka“, rekao je Mišković, u intervjuu za NIN.  

On je rekao, da vlada i predsednik Srbije imaju političke savetnike, među kojima ima i stranaca, Austrijanaca, Italijana, Engleza, ali nije čuo da imaju bilo kog stranog savetnika za ekonomiju, a „to dovoljno govori“.  

Prema njegovim rečima, „Srbija će biti mnogo srećnija zemlja ako se u ekonomskoj politici budu pitali oni koji vode biznis, oni koji zapošljavaju i plaćaju porez“.  

Kako je rekao, „ne pričam o Miškoviću, već o svim biznismenima u Srbiji“.  

„Ali kod nas tradicionalno vlada neki strah od poslovnih ljudi i ispada da je bolje da bilo ko kreira uslove privredjivanja, političari bez iskustva, teoretičari bez prakse, samo da to nikako ne rade oni koji se u poslovanje razumeju. Da li je to vama logično?“, upitao je Mišković.  

On je rekao da bi mu bilo drago da je „znak pomirenja“ između njega i izvršne vlasti to što konačno počinje nešto da gradi u Srbiji, mada „ne zna šta oni misle“.  

„Radujem se što smo dobili prvu dozvolu za novu poslovnu zgradu, ali naše druge investicije, koje smo planirali u Beogradu, mnogo su značajnije“, rekao je Mišković, koji je prvostepeno osudjen u Specijalnom sudu na dve i po godine zatvora za utaju poraza.  

Kako je naveo, „samo projekat šoping mola na Autokomandi vredi 250 miliona evra, a tu su i Delta centar, odnosno hotel Interkontinental i još jedna poslovna zgrada na Novom Beogradu“.  

„Svi ti projekti vrede mnogo više od ovog za koji smo konačno dobili dozvolu. I pri tome spremni smo, čim dobijemo potrebne dozvole, da u roku od tri meseca krenemo u realizaciju investicija vrednih 500 miliona evra“, rekao je Mišković.