Bulatović: Zadovoljstvo zaposlenih glavni zadatak menadžera

Biznis 09. dec. 201916:48 > 17:19
Podeli:
Izvor: N1

Tradicionalne nagrade za najboljeg menadžera, Srpska asocijacija menadžera dodeliće u sredu, 11. decembra. Govoreći o najvećim izazovima u privredi u 2019. godini, Jelena Bulatović iz te asocijacije kaže da je za privrednike najvažnija predvidivost okruženja.

Kaže da su ove godine neki zakoni donošeni bez javne rasprave, bez konsultacije sa privredom, posebno se to odnosi na poreska pitanja, koja itekako tište privrednike.

Oko 18 poslovnih udruženja potpisalo je predlog izmene zakona o deviznom poslovanju, koje veoma utiče na poslovanje privrede sa inostranstvom, privrednici se nadaju da će to biti rešeno, taj predlog je upućen Narodnoj banci Srbije, kaže Bulatović.

„Ono što bih izdvojila, a nema veze sa zakonodavstvom, to je odliv mozgova. To muči privrednike, istraživanja OECD-a pokazuju da je od 2000. godine iz Srbije otišlo 650.000 ljudi, od toga 2016. čak 245.000, da 25 odsto mladih i studenata želi da ode. To ne utiče samo na privredu u smislu kadrova, već i na celo društvo“, kaže Bulatović.

Ona dodaje da dobro upravljanje firmama ne utiče samo pozitivno na ekonomski rast, već i na zadovoljstvo i sreću ljudi. Prema njenim rečima, ovde je napravljen pomak u toj oblasti, pa menadžeri sada zaposlene ne posmatraju kao trošak nego kao resurs i sve više ulažu u njih, pokušavaju da ih zadrže.

„Sada će biti utakmica ko će biti najbolji poslodavac, sposoban da zadrži potreban kadar“, napominje ona.

Važno je, pominje Bulatović, i upravljanje u porodičnim kompanijama.

„To je tranzicija koja je bitna za razvoj zemlje. Kada vlasnik takve kompanije reši da uvede profesionalni menadžment to znači da je kompanija sazrela. SAM Godišnja nagrada ove godine se dodeljuje u šest kategorija, a osobine koje krase dobrog menadžera nije samo poslovni uspeh, već i inovativnost, kreativnost i strateško razmišljanje, ali i društvena odgovornost, odgovornost prema zaposlenima“, kaže Jelena Bulatović.