Vesić: Na ulicama Beograda 174 nova autobusa

Biznis 01. dec 201910:36 > 10:42
Podeli:
Izvor: Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je primopredaji 174 nova solo autobusa – kineske kompanije "Higer", istakavši da je ovo najveća nabavka autobusa u istoriji GSP "Beograd" i da će se oni već danas naći na ulicama prestonice. Događaju, u saobraćajnom pogonu "Kosmaj" prisustvovali su pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović, direktor GSP Beograd Radiša Momčilović, predstavnici Ambasade Narodne Republike Kine u Beogradu, kao i predstavnici kompanije "Higer", prenosi Beoinfo.

Vesić je istakao da je danas veliki dan za Beograd, jer će se od danas na ulicama prestonice naći 174 nova autobusa, čija je vrednost 35 miliona evra. On je podsetio da je u junu kupljeno 70 novih autobusa, koji su plaćeni oko 10 miliona evra, prenosi Beoinfo.

„Što samo znači da smo ove godine za Gradsko sobraćajno preduzeće obezbedili 244 nova autobusa, ukupne vrednosti 45 miliona evra. To je najveća pojedinačna kupovina autobusa u jednoj godini u istoriji GSP-a“, ukazao je Vesić.

On je najavio raspisivanje nabavke za novih 100 zglobnih autobusa, 40 trolejbusa i 10 elektro-autobusa.

„To je dodatnih 150 novih vozila od naredne godine, a ukupno 395 u poslednjih godinu i po dana, i kada će veći deo voznog parka GSP-a biti obnovljen. Tada će prosečna starost vozila biti manja od pet, što je prosek u Evropskoj uniji, dok je pre šest godina prosečna starost vozila GSP-a bila 13 godina“, ukazao je zamenik gradonačelnika.

On je istakao da je gradski saobraćaj možda najvažniji vid usluge Grada Beograda prema građanima, podsetivši da je veoma važno da se obezbede kvalitetne usluge, kao što je važno i da se plaća gradski prevoz.

Izvor : Beoinfo

„Naš cilj je da prvo obezbedimo nove autobuse da bi smo pokrenuli kampanju za kupovinu karata u gradskom prevozu. Verujem da će i ova nabavka novih autobusa biti dodatni stimulans građanima da shvate da Grad čini maksimum da obezbedi kvalitetne autobuse, koje će već danas građani Beograda moći da koriste“, istakao je Vesić.

On je podsetio da od danas stupa na snagu Odluka o dostavi vozila na teritoriji grada Beograda. Dostava, kako je precizirao, neće više biti moguća sa saobraćajnica i trotoara, a sve u cilju i boljeg funkconisanja gradskog prevoza.

„Jedan od osnovnih razloga takve odluke, osim uvođenje reda u grad je da bi funkcionisao gradski prevoz. U narednom periodu ćemo se pozabaviti uvođenjem novih žutih traka u pojedinim ulicama za gradski prevoz, a koje će se koristiti samo u špicu, jer naš prioritet je prohodnost javnog prevoza. U Beogradu se, podsetiću u poslednje tri godine na godišnjem nivou registruje 50.000 novih automobila, zbog čega javni prevoz i velikih gužvi ne može da ispoštuje satnicu. Uradićemo sve kako bi javni prevoz imao potpuni prioritet i tu neće biti nikakvog kompromisa“, naglasio je Vesić i zahvalio se kineskim partnerima na dobroj saradnji i prijateljskom odnosu naše dve zemlje.

On je ukazao da je kineska kompanija „Higer“ pobedila na otvorenom tenderu.

„To je još jedan dokaz da kineske kompanije ne samo da mogu da konkurišu evropskim i svetskim kompanijama, već i da ih pobeđuju na tenderima“, zaključio je zamenik gradonačelnika.