AmCham: Poslovna klima u Srbiji slabija, radna snaga najveći izazov

Biznis 28. nov 201910:14 > 10:16
Izvor: Shutterstock

Članice Američke privredne komore (AmCham) u Srbiji ocenile su da je poslovna klima slabija nego lane, a da je najveći izazov dostupnost radne snage.

Na konferenciji AmCham „Sedmo prolazno vreme 2019. godina“ rečeno je da se dve trećine kompanija u godišnjem istraživanju prioriteta za unapređenje uslova za poslovanje izjasnilo da su umereno zadovoljne poslovnom klimom i tek nešto više od polovine malih i srednih preduzeća deli to mišljenje.

Prema oceni poslovnog okruženja, u Srbiji je u 2019. istraživanje pokazuje da je umereno zadovoljno 66 odsto kompanija, da je uglavnom nezadovoljavajuće izjasnilo se njih 22 odsto, a potpuno nezadovoljavajuće šest odsto.

Kao najveći izazov za razvoj poslovanja oko koga su se složile sve članice AmCham je dostupnost radne snage.

Prvi prioritet za unapređenje poslovne klime za 76 odsto ispitanika je unapređenje rada pravosuđa.

Na drugom mestu je smanjenje korupcije, što traži 73 odsto ispitanika, a na trećem mestu prioriteta je uvećanje predvidivosti poreskog sistema i efikasnost Poreske uprave koju traži 63 odsto članica Komore.

Najviše posla je, kako je istaknuto, kao i prethodnih godina ostalo u domenu unapređenja zdravstvenih ustanova, reformi javnih preduzeća, kao i u unapređenje obrazovanja i njegovo povezivanje sa privredom.

Članice AmCham pohvalile su Vladu Srbije za početak primene eUprave, a dosadašnje najbolje ocenjene reforme su smanjenje budžetskog deficita i administracije za pribavljanej gradjevinskih dozvola.

Kompanije članice AmCham su, treću godonu zaredom, optimisti kada je reč o prognozama sopstvenog rasta.

U 2020. godini 78 odsto kompanija očekuje rast poslovanja, a 61 odsto planira nova zapošljavanja.

Istakli su da 84 odsto članica AmCham nema ni jednog zaposlenog sa minimalnom zaradom, a 94 odsto ne koristi subvencije za investicije ili zapošljavanje.

AmCham je istraživanje radila od jula do oktobra ove godine u koje je bilo uključeno 100 mikro, malih i start ap kompanija. To udruženje okuplja 200 američkih, medjunarodnih i domaćih kompanija koje zapošljavaju oko 100.000 ljudi i u Srbiji su investirale 14 milijardi evra.