Rekordan broj zaposlenih u Nemačkoj od pada zida

Biznis 18. nov. 201915:40 > 15:41
Podeli:
Izvor: Shutterstock

U Nemačkoj je, uprkos naznakama recesije, dosegnut rekordan broj zaposlenih, koji iznosi 45,4 miliona ljudi i najveći je broj zaposlenih od ujedinjenja Nemačke, proizlazi iz statistike koju je u ponedeljak objavio Savezni zavod za statistiku u Vizbadenu.

 „U trećem tromesečju ove godine u Nemačkoj je bilo zaposleno 45,4 miliona osoba, što je najveći broj od ujedinjenja Nemačke 1990“, stoji u saopštenju Saveznog zavoda za statistiku.

Ali istovremeno je zabeleženo i usporavanje porasta broja zaposlenih. U poređenju s istim tromesečjem prošle godine broj zaposlenih u trećem kvartalu se povećao za 356.000, što je 0,8 odsto, dok je u prvom tromesečju, u poređenju s istim razdobljem lani, porastao za 1,1 odsto, što se može protumačiti smanjenim privrednim rastom koji Nemačka beleži od početka 2019.

Dalji pozitivni pokazatelji odnose se na povećanje broja zaposlenih na neodređeno vreme, što se objašnjava manjkom stručne radne snage koja sve ređe pristaje na ugovore na određeno razdoblje.

Najveći porast zaposlenih beleže građevinski sektor (1,4 odsto) i sektor uslužnih delatnosti (1,8 odsto). Istovremeno se nastavlja trend pada broja samostalnih preduzetnika.

U trećem tromesečju je u Nemačkoj bilo prijavljeno 4,15 miliona samostalnih preduzetnika, što je za 71.000 manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Na nemačkom tržištu rada, prema poslednjim informacijama Saveznog zavoda za zapošljavanje s početka studenog, trenutno je zbog nedostatka odgovarajuće radne snage nepopunjeno 1,36 miliona radnih mesta.