Posle godinu, "Promenada" bez upotrebne dozvole ali i bez najavljivanog katanca

Biznis 15. nov. 201920:10 > 20:12
Podeli:
Izvor: N1

Novosadski tržni centar "Promenada" proslavlja prvi rođendan bez upotrebne dozvole. Iako period probnog rada zvanično ističe, uprava centra kaže da su sve probleme rešili, te da da su od Instituta IBS dobili dodatna tri meseca za testiranje novih sistema. Međutim, kako N1 saznaje, produženje roka traženo je tek jutros - od jedino nadležne gradske službe.

Svoj prvi rođendan najveći tržni centar na Balkanu dočekuje uz građevinske mašine. Istekao je period probnog rada, odnosno rok do kada je trebalo da ishoduju upotrebnu dozvolu. U „Promenadi“ ipak kažu – ima još vremena.

„Sve te izmene su zahtevale da praktično svi ti sistemi koje smo instalirali, da sva ta dodatna tehnička poboljšanja, budu ispoštovana na taj način da ćemo imati dovoljan rok da ih istestiramo i u tom smislu smo dobili dodatni period za testiranje svih sistema od Instituta IBS“, kaže za N1 Boris Stevović, direktor tržnog centra „Promenada“.

POVEZANE VESTI

U proteklih 12 meseci uložili su, kaže, blizu dva miliona evra u rešavanje dva problema – protivpožarne zaštite i podzemnih voda. Do toga su, podsetimo, doveli, jer su u toku gradnje menjali projekat kako bi uštedeli na hidroizolaciji. Naknadno rešenje je, kako kažu, ovo jedinstveno postrojenje u Srbiji.

„Ovo je mesto gde se te podzemne vode tretiraju. Znači, u objektu postoji određeni broj bunara koji se poveznim cevovodima povezuju, skupljaju i dovode se ovde do ovoga mesta“, navodi Nemanja Milanović iz Hidrozavoda DTD.

Tu se, objašnjava, deo podzemnih voda koristi za zagrevanje objekta, a deo prečišćava i ispušta u kanalizaciju.

Pre tri dana Promenada je sa gradskim Vodovodom potpisala ugovor kojim se i trajno priključuje na gradsku mrežu. U tom preduzeću za N1 kažu da je prema proračunima, potrebno stalno odvođenje drenažnih voda srednje vrednosti protoka 27 i po litara u sekundi, te da se problem može smatrati rešenim.

U Promenadi dodaju – rešili su i najvažnije pitanje protivpožarne zaštite.

Naime, iz „Promenade“ su, na dan isteka probnog rada, Gradsku upravu za urbanizam obavestili kako je u pitanju bila tek prva faza.

„Mi smo od početka zadovoljili sve pravilnike, srpske pravilnike o protivpožarnoj zaštiti, ali je vrlo bitno da se zna da se kompanija NEPI, kao investitor, samoinicijativno opredelila za internacionalne standarde protivpožarne zaštite“, naglasio je Stevović.

Ipak, MUP Srbije, tek im je u oktobru dao saglasnost na tehničku dokumentaciju, koju je prethodno više puta odbacio. Kako od MUP-a na pitanja o „Promenadi“ nikada nismo dobili odgovor, pokušali smo da ih postavimo i na obeležavanju Dana vatrogasaca.

„E sad ću ja biti i portparol njihov, pošto oni ne smeju, ako im ministar ne da“, rekao je tada Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Gradonačelnik je tako, umesto Sektora za vanredne situacije, odgovorio da su zadati uslovi ispunjeni, te da popuštanja nije bilo.

„I grad i država su naterali investitora da izvrši dodatna investiranja, pri tome redovno se kontroliše bezbednost objekta, svakodnevno. Imate i nalog naše Građevinske inspekcije koja je pre nekih 60-ak dana izašla na lice mesta, ima šta je naložila Promenadi i odredila rok“, naveo je Vučević.

Ako „Promenada“ do 15. novembra ne dobije upotrebnu dozvolu, ključ u bravu. To nam je pre nekoliko meseci rekao gradonačelnik. Upotrebne dozvole još nema, ali u „Promenadi“ su sigurni da će, budući da su ispunili uslove, dozvolu dobiti u naredna tri meseca.

Novinarima pak, nisu saopštili da su na dan isteka probnog rada, Gradsku upravu za urbanizam obavestili kako je u pitanju bila tek prva faza.