Paušalci, odsad svoje poreske obaveze možete izračunati na internetu

Biznis 15. nov 201916:17 > 16:20
Izvor: Shutterstock

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) saopštila je da će od danas svi preduzetnici u Srbiji, koji su u režimu paušalnog oporezivanja ili početnici koji tek planiraju da započnu svoj biznis moći će da na portalu www.jpd.rs izračunaju poreske obaveze za četiri godine unapred.

Ilustrativni kalkulator razvio je NALED, u saradnji sa Poreskom upravom u okviru četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID), navedeno je u saopštenju.

Kalkulator, kreiran prema budućoj formuli za utvrdjivanje visine poreza i doprinosa, predstavljen je danas u Novom Sadu, na prvom od četiri okrugla stola na kojima će javnosti biti prezentovan Nacrt uredbe o paušalnom oporezivanju.

Istaknuto je da za 117.000 paušalaca u Srbiji, promena donosi automatizaciju procedura, smanjenje birokratije i veću predvidljivost u pogledu utvrdjivanja poreske obaveze.

„Početnici u poslovanju moći će elektronskim putem da saznaju da li imaju pravo da posluju kao paušalci i da, kao i postojeći preduzetnici, unapred izračunaju visinu poreza. Takodje, umesto akontacionog i konačnog poreskog rešenja koje je često kasnilo i duže od šest meseci, u poresko sanduče elektronski će im stizati jedinstveno poresko rešenje za godinu unapred“, izjavila je direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović.

Nacrt uredbe, čije se usvajanje očekuje u decembru, a stupanje na snagu u januaru 2020. godine, predvidja niz pogodnosti za mnoge paušalce.

U naredne tri godine poreske obaveze neće moći da im budu povećane više od 10 odsto godišnje, a brojnim preduzetnicima biće smanjene 30 odsto i više zbog nove formule za obračun poreza, koja predvidja objektivno i lako proverljive kriterijume za utvrdjivanje visine u odnosu na postojeći model.

Predvidjen je i niz podsticaja, kao što su smanjenje poreske osnovice tokom prve tri godine poslovanja, kao i osnovice za preduzetnike mladje od 30 i starije od 55 godina, za porodilje, osobe sa invaliditetom i osobe kod kojih se javila duža bolest.

Važna novina je i to što će automehaničari i računovodje ubuduće moći da posluju kao paušalci.

Okrugli stolovi koje organizuju NALED i Ministarstvo finansija planirani su još u Beogradu 18. novembra u Beogradu, 28. novembra u Nišu i 3. decembra u Kragujevcu.