Ekonomisti različito o koristima od povećanja plata u javnom sektoru

Biznis 07. nov 201912:49 > 13:00
Izvor: Shutterstock

Ekonomisti Srbije imaju podeljena mišljenja o tome da li će povećanje plata u javnom sektoru od osam do 15 odsto doprineti rastu bruto-domaćeg proizvoda ili će ugroziti cenovnu konkurentnost privrede, piše beogradski list Danas.

Urednik časopisa „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT), ekonomista Ivan Nikolić rekao je da će se nešto brži rast domaće tražnje zbog povećanja plata u javnom sektoru, preliti i na privatni, te podstaći privredni rast.

U analizi MAT-a u periodu od januara 2017. godine do jula 2019. godine nominalni rast zarada u javnom sektoru od jedan odsto u proseku je uticao na rast i u privatnom sektoru za oko 0,93 odsto.

Nikolić je ocenio da je u prethodne tri godine produktivnost rada rasla znatno brže od plata, pa da poslednje povećanje nije zabrinjavajuće za cenovnu konkurentnost.

Po podacima Evrostata, kako je naveo Nikolić, produktivnost privrede, odnosno dodata vrednost po radniku u preradjivačkoj industriji 2017. godine bila je 11,8 odsto, odnosno za 100 evra koje poslodavac potroši za platu radnika u preradjivačkoj industriji dobije novu vrednost od 190 evra.

Po udelu troškova rada u ukupnoj vrednosti proizvodnje ispred Srbije su samo Madjarska i Bugarska sa 11,4 odsto, odnosno 11,6 odsto, a najveći udeo troškova rada u ukupnoj vrednosti proizvodnje su u Nemačkoj, 21,4 odsto.

„Zbog tehnološke strukture naše privrede proizvodimo robu sa nižom dodatom vrednošću, ali su zarade tih radnika još niže, pa je naš prosečni radnik konkurentniji od prosečnog u EU“, rekao je Nikolić.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i urednik časopisa Kvartalni monitor Milojko Arsić ocenio je da na snažan rast plata u privatnom sektoru u toku ove godine pre svega utiče emigracija radnika u inostransvo, a da je uticaj povećanja plata u javnom sektoru na privatni sektor znatno slabiji nego što se tvrdi.

„Analize pokazuju da su realne plate u poslednjih nekoliko godina rasle brže od produktivnosti što je doprinelo padu cenovne konkurentnosti“, rekao je Arsić.

Istakao je da je na dugi rok povećanje plata jedino održivo ako je u skladu s rastom produktivnosti, inače će se povećati spoljnotrgovinski deficit ili porasti inflacija.