Do pekare uz pomoć Fonda za razvoj: Kako je porodica Karan započela svoj biznis

Biznis 31. okt. 201915:25 > 20:01
Podeli:
Izvor: N1

Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2019. godini sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije. Za realizaciju programa ove godine obezbeđena su bespovratna sredstva u iznosu od 500 miliona dinara, više od četiri miliona evra. Prethodnih godina, osam hiljada građana iskoristilo je podsticaje.

Lela i Duško Karan od januara ove godine vode sopstveni posao. Iako oboje sa fakultetskim diplomama, okrenuli su se zanatu i to pekarskom.

„Mi smo pre svega zahvaljujući tom mom nekom hobiju u kućnoj varijanti, jer sam ja pravio razne kiflice, pite sa raznim punjenjima… I s vremenom sam sve intenzivnije počeo da razmišljam o preduzetničkoj radnji, da taj hobi pretvorim u nešto korisno“,priča za InfoBiz Duško.

Emisiju InfoBiz gledajte od 18.45h ponedeljkom i četvrtkom na TV N1

Sve bi, kako kažu, ostao samo san, da nije bilo podsticajnih sredstava države. Prijavili su se 2017. godine na konkurs Fonda za razvoj za pomoć u startovanju novog posla.

„Odbranili smo taj kurs, da ga tako nazovem, priprema za izradu biznis plana. Odbranio sam ga pred komisijom. Nakon toga mi je Razvojna agencija odobrila 635 hiljada dinara bespovratnih sredstava, s tim da sam u obavezi dve godine da poslujem normalno, plaćam poreze, doprinose i tako dalje“, kaže Duško Karan.

Dobijeni novac od Fonda za razvoj upotrebljen je isključivo za nabavku potrebnih aparata i mašina, a svaki dinar potrošen je uz strogu kontrolu agencije. Ostale troškove su pokrili iz sopstvenih sredstava. Deset meseci od početka rada zadovoljni su prometom. Radni dan u pekari počinje u 2 sata ujutru. Sami mese peciva, a u poslu im, tokom dana, pomaže još dvoje zaposlenih.

Konkurencija je velika, ali testo bez aditiva i originalni proizvodi njihovi su glavni aduti.

„Imamo dva nova proizvoda na našem tržištu – to su piroge, tradicionalno slovensko jelo koje su na naše prostore doneli Rusi i Ukrajinci i bulare – slatko testo sa mirisnim začinom, kardamonom. Želeli smo da naši kupci upoznaju specijalitete drugih podneblja“, navodi Lela Karan.

Početnicima potrebne olakšice

Borba za opstanak na tržištu nije laka, kažu novopečeni preduzetnici. Iako je pomoć države bila dragocena, misle da nedostaju mere koje bi dale dodatni vetar u leđa.

„Od 10 novih preduzetnika, kao što sam ja, dva opstanu, a osam ne isplivaju. Zato bih predložio za buduće početnike, da država umanji ili bar u prvoj gpdini poništi te poreze i doprinose, da preduzetnici dođu do daha“, predlaže Duško Karan.

A sa velikim troškovima uspešno se nose zahvaljajući i pomoći mentorke iz Razvojne agencije, koja je pomogla u ostvarenju i kreiranju biznis plana. Sada su već spremni da sami planiraju. Ideja i volje ne manjka, na potezu je država koja treba da prepozna značaj malih proizvođača i pomogne njihov razvoj i opstanak.