Ljajić: Srbija ne ulazi u Evroazijsku uniju, niko nas tamo nije ni zvao

Biznis 28. okt. 201919:27 > 19:35
Podeli:
Izvor: N1

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da se sporazum Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) o slobodnoj trgovini odnosi isključivo na trgovinu i da u njemu "nema ni reči o politici".

POVEZANE VESTI

Gostujući na Radio-televiziji Vojvodine, Ljajić je rekao da Srbija ne ulazi u EAEU i dodao da „nas niko tamo nije ni zvao“.

„Nijedna reč u pregovorima o tom sporazumu nije bila posvećena politici. Ne ulazimo u Evroazijsku uniju, niko nas tamo nije ni zvao. Evropska unija je naš politički prioritet, 65 odsto robne razmene ostvarujemo sa EU a svega 7-8 odsto sa Evroazijskom unijom“, rekao je Ljajić.

Po njegovim rečima, kritike koje prate potpisivanje tog sporazuma „ili su posledice teškog neznanja ili teške zlonamere“.

„I danas sam čitao u novinama da smo mi praktično ušli u Evroazijsku ekonomsku uniju, da je to potpuno okretanje od EU. Ovo je sporazum koji pre svega štiti naše 743 kompanije koje izvoze na rusko tržište kojima je sad omogućeno da izvoze i na druga tržišta EAEU“, rekao je Ljajić.

Ljajić je ocenio da je najveći ekonomski interes Srbije od tog sporazuma u tome da zadrži činjenicu da kao i do sada, 99 odsto roba može da izvozi na tržište Rusije i članica EAEU sa carinskom stopom nula.

„Najveći dobitak za Srbiju od ovog sporazuma je što smo zadržali postojeće sporazume o slobodnoj trgovini jer su od 2015. zemlje članice EAEU donele odluku da krenu u unifikaciju svih sporazuma o slobodnoj trgovini koje imaju sa trećim zemljama“, kazao je Ljajić.

On je dodao da je sporazum važan i za dolazak stranih investitora u Srbiju.

„Mnogi od njih navode ovaj sporazum, kao i onaj o slobodnoj trgovini sa Turskom, kao važan motiv za dolazak u Srbiju. Od 10 najvećih izvoznika iz Srbije na rusko tržište, njih osam ili devet su kompanije u stranom vlasništvu, poput Tigar Tajersa, Tetrapaka, Hemofarma“, rekao je Ljajić.

Šteta od prištinskih taksi na dnevnom nivou 1,1 milion evra

Ljajić je izjavio da srpska privreda na dnevnom nivou trpi gubitak od 1,1 milion evra zbog prištinske takse od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije.

Ministar je rekao da je od uvođenja taksa pre 11 meseci, na Kosovo i Metohiju isporučeno manje robe za 374 miliona evra u odnosu na isti period pre nego što su uvedene. Po njegovim rečima, Beograd nije uveo kontramere Prištini jer „malo toga kupujemo sa Kosova“, ali i kako ne bi došli u situaciju pravljenja „veštačke raspodele krivice“.

„Nismo imali na šta da uvedemo kontramere jer to što kupujemo sa Kosova je mali iznos u odnosu na ono što plasiramo tamo. Time bi se napravila i politička greška, jer bismo došli u situaciju pravljenja veštačke simetrije, onda bi svi zaboravili ko je prvi uveo takse“, rekao je Ljajić.