Šta pristupanje EAEU donosi Srbiji: Do sada najzanimljivije hulahopke i jabuke

Biznis 26. okt. 201916:33 > 16:34
Podeli:
Izvor: N1

Šta pristupanje Evroazijskoj ekonomskoj uniji donosi Srbiji i koliko je to tržište uopšte zainteresovano za proizvode iz Srbije? Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže kaže da to zavisi od samih kompanija, dok ekonomisti poručuju da sporazum - ne može da škodi.

Potpisivanjem sporazuma roba iz Srbije moći će da se plasira na tržište od 183 miliona ljudi. Iako je Srbija već ranije imala potpisane bilateralne sporazume sa Rusijom Belorusijom i Kazahstanom, sada se stvar diže na viši nivo, jer je, kako kaže profesor ekonomskog fakulteta Slobodan Aćimović, reč o multilateralnom sporazumu.

POVEZANE VESTI

„Drugo, širimo broj zemalja na Jermeniju i Kirgistan, treće povećali smo broj proizvoda sa kojima možemo bescarinski da trgujemo i četrvto povećali smo kvote za proizvode koji su nama zanimljivi“, kaže Aćimović.

Ono što je ovom tržištu do sada bilo najzanimljivije iz Srbije su – hula hop čarape, jabuke i automobilske gume.

U Rusiju je izvezeno: hula-hop čarapa u iznosu od 129 miliona dolara, jabuke – 93 miliona dolara, automobilske gume – 59 miliona dolara i lekovi – 54 miliona dolara.

Da bi se progurali još neki proizvodi, potrebno je i da se potrude sami proizvođači, kaže ministar Rasim Ljajić.

„Lopta je sad u dvorištu kompanija, privrede, izvoznika, proizvošača, država je svoj deo posla uradila“, rekao je.

U obavljanju svog dela posla država je ponekad i zabrljala, kao u slučaju izvoza poljskih jabuka za koje smo tvrdili da su naše, podseća ekonomista Aćimović. Dodaje da za sada ne možemo da izvozimo ni šećer, ali ni ono od čega je vlast puno očekivala.

„Najveći problem su i dalje automobili koje proizvodimo u Kragujevcu, ili u nekoj drugoj fabrici ako dođe, ali verujem da će se u narednim godinama kontigent roba proširivati“, kaže on.

Probleme vidi i Evropska unija iz koje stiže poruka da Evroazijsku uniju Srbija mora da napusti čim postane članica EU. Još jednom su ponovili da Srbija postepeno mora da usklađuje svoju spoljnu politiku sa Briselom, koji da podsetimo, i dalje sprovodi sankcije prema Moskvi.

„Slažem se, treba da budemo obazirivi, ali zašto bismo čekali ulazak u EU za X godina, zašto ne bismo trgovali sa onima koji žele naše proizvode i tako povećali svoj BDP“, dodaje Aćimović.

A pre nego što hulahop čarape, jabuke i lekovi krenu i put ostalih zemalja članica ove unije, potrebno je da parlamenti svih zemalja, pa i srpski, potvrde sporazum.